Η εξάρθρωση της παραβατικότητας στη διακεκαυμένη περιοχή των Εξαρχείων είναι ένας από τους πρώτους στόχους της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τόσο για λόγους αποκατάστασης της ηρεμίας στην πάλαι ποτέ μποέμ γειτονιά του αθηναϊκού κέντρου όσο και για λόγους συμβολισμών, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επείγεται να δείξει ότι στα Εξάρχεια, το συντομότερο, θα επιστρέψει η ηρεμία, θα επιβληθεί η τάξη και θα διώκεται η παραβατικότητα, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η προσπάθεια ενδυνάμωσης του δημιουργικού και ανεκτικού προσώπου της γειτονιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιχείρηση Εξάρχεια που ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο θα έχει δύο κυρίαρχους στόχους, οι οποίοι θα εξειδικευτούν σε πολλές επιμέρους αστυνομικές δράσεις με πολλές κατευθύνσεις που θα υλοποιηθούν σταδιακά.

Οι στόχοι του υπουργείου

1. Εξάλειψη της έννοιας άβατο. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν χώροι όπου δεν μπορεί να πάει η Αστυνομία. Μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, και τις ταραχές που ακολούθησαν, τα Εξάρχεια μετατράπηκαν σε χώρο υποδοχής ενός κινήματος που αυτοπροσδιορίστηκε ως αναρχικό. Ωστόσο, σύντομα, οι αναρχικοί, που είχαν τα δικά τους στέκια, είδαν πολλές ακόμα ομάδες να εισβάλλουν στην περιοχή, να καταλαμβάνουν χώρους (όπως το παλαιό βιβλιοπωλείο Βοξ, κάτω από τον ταυτισμένο με την ταυτότητα της γειτονιάς θερινό κινηματογράφο), παλιά αλλά και καινούργια σπίτια (ανάμεσά τους, και έναν χώρο της ΕΣΗΕΑ, στην οδό Ζαΐμη, που προοριζόταν για πολιτιστικές χρήσεις), επιδιώκοντας να επιβάλουν την ταυτότητα στη γειτονιά. Τμήμα αυτής της ταυτότητας ήταν η επιβολή κριτηρίων που αν δεν τα πληρούσες, τα Εξάρχεια σε απέβαλλαν (με βάση ένα τέτοιο κριτήριο είχε προπηλακιστεί η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου σε βιβλιοπαρουσίαση στην πλατεία, η οποία στη συνέχεια άφησε το σπίτι της στην πλατεία κι έφυγε για άλλες πολιτείες).

-Ποιο είναι το σχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στην πάλαι ποτέ μποέμ γειτονιά του αθηναϊκού κέντρου;

-Πώς θα γίνει η επιχείρηση εκκαθάρισης της πλατείας;

-Ποιοι είναι οι στόχοι και οι στόχοι και οι δράσεις που ετοιμάζονται;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο

Κωδικός: Ελευθερώστε τα Εξάρχεια