Στο ζήτημα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι τον Ιούλιο του 2016 μετά την απόπειρα πραξικοπήματος διέφυγαν στη χώρα μας, ζητώντας τη χορήγηση ασύλου, επανέρχεται η Αγκυρα, στέλνοντας με το «καλημέρα» μήνυμα στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενδεικτικό της στάσης που θα κρατήσει στο συγκεκριμένο θέμα.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε ο Ομέρ Τσελίκ, «δεξί χέρι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, ανέφερε πως η Τουρκία αναμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να της παραδώσει τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και τους οποίους η γειτονική χώρα θεωρεί εμπλεκόμενους στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Ο Μητσοτάκης από την οικογένειά του ξέρει τι είναι πραξικόπημα καθώς ο πατέρας του διέφυγε στην Τουρκία. Έχουμε ελπίδα να κάνει περισσότερα για να μας επιστρέψουν τους οκτώ πραξικοπηματίες – τρομοκράτες» σημείωσε συγκεκριμένα ο Τσελίκ.

Οι οκτώ στρατιωτικοί διαμένουν σε στρατόπεδο υπό αυστηρή φρούρηση, το σχέδιο για την οποία αναπροσαρμόζεται συνεχώς. Ειδικές μονάδες των ΕΚΑΜ και της αντιτρομοκρατικής αλλά και άνδρες των ΜΑΤ έχουν αναλάβει την 24ωρη φρούρηση των οκτώ, ενώ έχει στηθεί και ένα ηλεκτρονικό πέπλο προστασίας στην περιοχή, τα πάντα ελέγχονται ηλεκτρονικά και φυσικά ο χώρος βιντεοσκοπείται.

Υπενθυμίζεται πως η Αγκυρα είχε αντιδράσει έντονα για την απελευθέρωσή τους το προηγούμενο διάστημα, κατηγορώντας μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα εμμέσως ότι είχε συμφωνήσει να τους παραδώσει. Είχε δε επιστρατεύσει απειλές ότι «θα τους βρούμε και θα τους πακετάρουμε στην Τουρκία».