Η νέα σύνθεση της Βουλής που προέκυψε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς στα έδρανα της αντιπολίτευσης θα βρεθούν – μεταξύ άλλων – δύο πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι πριν από μερικά χρόνια βρισκόντουσαν στο ίδιο «στρατόπεδο».

Ο λόγος για τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη, δύο πρώην «σύντροφοι» οι οποίοι θα ασκούν και οι δύο αντιπολίτευση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Τα «πυρά» του Αλέξη Τσίπρα γνωρίζουμε εκ των προτέρων που θα κατευθύνονται ωστόσο, αυτά του πρώην υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ωστόσο δεν θα έχουν στόχο μόνο τον νέο πρωθυπουργό αλλά και τον κ. Τσίπρα.

Άλλωστε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θύμιζε καθημερινά τις… κωλοτούμπες του Αλέξη Τσίπρα (δημοψήφισμα, ψήφιση μνημονίων κ.λ.π) ενώ χθες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα τονίζοντας ότι «το ΜέΡΑ25 θα συνεχίσει τον μονομέτωπο, ανένδοτο αγώνα κατά των μνημονίων και της ολιγαρχίας με πλήρη ανυπακοή».

Πολεμικό κλίμα στην προεκλογική περίοδο

Η δυναμική που είχε  αναπτύξει το ΜέΡΑ25 ήδη από την περίοδο των ευρωεκλογών όπου έφτασε στην «πηγή αλλά δεν ήπιε νερό» ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές  – βλέποντας ότι μπορεί να αλιεύσει ψηφοφόρους και από τη δική του δεξαμενή – να αλλάξει τακτική σε σχέση με τον πρώην «σύντροφό» του.

«Ξαφνικά, από το πουθενά, ο κ. Βαρουφάκης παρουσιάζεται από τα συστημικά μέσα και έχει τεράστια προβολή για έναν και μοναδικό λόγο. Διότι πιστεύουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι μπορεί να κόψει τη δυναμική της ανατροπής και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Από εκεί που κανείς δεν ασχολούνταν με το κ. Βαρουφάκη και όχι μόνο δεν ασχολούνταν αλλά επί χρόνια τον εξύβριζαν, ξαφνικά μας τον παρουσιάζουν ως έναν νέο δυναμικό πολιτικό που πρέπει να μπει στη Βουλή. Τον θεωρούν ως μια εφεδρεία για να ανακοπεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κι έχει το θράσος να βγαίνει και να μιλάει για χαμένη ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εγώ δεν το έχω πει αυτό για κανένα κόμμα της δεξιάς ή της αριστεράς. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του» ανέφερε ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης από την πλευρά του είχε μιλήσει για «χαμένη ψήφο στον» στον ΣΥΡΙΖΑ εξοργίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει:

«Η ψήφος είναι χαμένη για τρεις λόγους. Πρώτον, αν εμείς θα κλείναμε σήμερα το ΜέΡΑ 25 και λέγαμε όλοι, ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ, για να μην βγει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα κάναμε τη διαφορά, γιατί η διαφορά είναι 10%, εμείς είμαστε κόμμα του 3% και έτσι δεν θα δούλευε. Και δεν θα δούλευε γιατί κάθε μνημόνιο τρώει έναν πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας πέρασε δύο μνημόνια, το 3ο και το 4ο, τι περίμενε, ότι θα ξεπεράσει το χρυσό κανόνα αυτό της μνημονιακής Ελλάδας;»

» Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για να ψαλιδιστεί η αυτοδυναμία του κου Μητσοτάκη, είναι να μπει το ΜέΡΑ 25 στη Βουλή. Όποτε όποιος δεν θέλει αυτοδυναμία της ΝΔ, πρέπει να ψηφίσει ΜέΡΑ 25.»

» Τρίτον, οι βουλευτές, οι σύντροφοί μας του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα λένε στη Βουλή από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τι θα λένε στους υπουργούς της ΝΔ; Θέλω πίσω το ΕΚΑΣ, τα τρένα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, γιατί μας έχεις αυτά τα «ματωμένα» πλεονάσματα της λιτότητας; Θα γυρνάνε εύλογα οι υπουργοί της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης και θα λένε: «μα, εσείς τα κάνατε». »