Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν επιτύχει σημαντική οικονομική πρόοδο, ωστόσο ακόμα δεν είναι έτοιμες να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πίτερ Αλτμάιερ.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να απαντήσουμε καταφατικά, αλλά βλέπουμε ότι οι χώρες αυτές έχουν επιτύχει τεράστια πρόοδο. Η οικονομία έχει ενισχυθεί σημαντικά σε αυτές τις χώρες τα τελευταία χρόνια και έχει υπάρξει μια κίνηση προς αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκή κοινή αγορά».

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «δεν έχουν ακόμη φθάσει στο επίπεδο στο οποίο ένας υπουργός οικονομίας θα μπορούσε να πει ότι αυτός είναι ο στόχος που θέσαμε για τον εαυτό μας».

Τον Ιούνιο, οι υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν να αναβάλουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες σχετικά με την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Οκτώβριο, παρά την προηγούμενη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

Παρά την κρίση των τελευταίων ετών, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να μην επεκτείνει τον αριθμό των μελών της. Η Γεωργία, η Ουκρανία και η Μολδαβία υπέγραψαν συμφωνίες σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, ενώ η Τουρκία, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι υποψήφια μέλη.

Άλλες χώρες, όπως το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία, ενώ δεν είναι μέλη της ΕΕ, εξακολουθούν να συμμετέχουν στην κοινή αγορά και στον χώρο Σένγκεν.