Ειρωνικά πρωτοσέλιδα και επιθετικές αναλύσεις στον τουρικό τύπο προκάλεσε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις μεγαλύτερες εφημερίδες της γείτονος φιλοξενούνται εκτενή δημοσιεύματα για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τις κινήσεις του «Πορθητή», και τις αντιδράσεις της Αθήνας, της Λευκωσίας, των ΗΠΑ και χωρών της Ε.Ε., κάνοντας λόγο ακόμα και για «φόβο» που προκάλεσαν τα λόγια του Ερντογάν στην Ελλάδα.

Τα ΜΜΕ της Τουρκίας χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων, «σκανδαλώδη απειλή» το αίτημα Ελλάδας και Κύπρου προς την ΕΕ να επιβληθούν κυρώσεις στην Αγκυρα, λόγω της προκλητικής δραστηριότητάς της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Hurriyet: Ανησυχία Πορθητή στην Αθήνα

Στην πρόθεση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης να επιδιώξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που ο Πορθητής έχει πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, αναφέρεται το δημοσίευμα της Hurriyet, με τίτλο «Ανησυχία Πορθητή στην Αθήνα». Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στη δίωρη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ στην με την συμμετοχή του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χρήστου Χριστοδούλου.

Haber: Τα λόγια του Ερντογάν προκαλούν εξελίξεις στην Αθήνα

Ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, προτρέποντας τους Ελληνοκύπριους να μην φοβούνται, κάνει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haber. Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται και η επιθυμία της ελληνικής πλευράς να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

Aidynlik: Αίτημα-σκάνδαλο της Ελλάδας κατά της Τουρκίας

Σε πιο επιθετικό τόνο το δημοσίευμα της Aidynlik χαρακτηρίζει σκανδαλώδη την πρόθεση της Αθήνας να επιδιώξει κυρώσεις κατά της Άγκυρας σχε περίπτωση που διαπιστωθεί πως το γεωτρύπανο «Πορθητής» πραγματοποίησε γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

NTV: Ο Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία

Έχοντας τον παραπάνω τίτλο το άρθρο του NTV περιγράφει τις χθεσινές εξελίξεις, συσχετίζοντας την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται το κυβερνών κόμμα στις δημοσκοπήσεις. «Έτοιμος να παίξει τα χαρτιά του ο Αλέξης Τσίπρας» αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα.

Πηγή: onetv.gr