Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε για την Πέμτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η κόντρα με τις ΗΠΑ για τους S-400 έχει χτυπήσει «κόκκινο» και η Άγκυρα δέχεται ομαδικά πυρά για τις προκλητικές ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Daily Sabah, στο «μενού» του υπουργικού συμβουλίου θα βρεθούν «εθνικά και διεθνή θέματα» -από την αγορά των ρωσικών S-400 μέχρι και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Ωστόσο, τη συζήτηση αναμένεται να μονοπωλήσει η αγορά των ρωσικών S-400 και οι «κλυδωνισμοί» που έχουν προκληθεί στο διεθνές πολιτικό τοπίο. Η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να θέσει επί τάπητος το «μπλόκο» των ΗΠΑ στην εκπαίδευση των πιλότων της στο πρόγραμμα F-35. Το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις ΗΠΑ και Ουάσινγκτον βρίσκονται στο… ναδίρ, με αξιωματούχους των δύο πλευρών να ανταλλάσσουν απειλές και προειδοποιήσεις.

H προειδοποιητική επιστολή του ασκούντος χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, αναμένεται επίσης να συζητηθεί στο συμβούλιο, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να συζητά το περιεχόμενό της.

Παράλληλα, το βράδυ της Τετάρτης ο Ερντογάν διαμήνυε ότι οι S-400 έχουν ήδη αγοραστεί και αναμένεται να παραδοθούν εντός του επόμενου μήνα.

Άλλα σημαντικά ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι η τρομοκρατία, καθώς και οι επιχειρήσεις της Τουρκίας σε βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία. Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναμένεται να ενημερώσει το συμβούλιο σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας για τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου.

Ακύρωσε προεκλογικές συγκεντρώσεις ο Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ ο τούρκος πρόεδρος, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, ακύρωσε αιφνιδιαστικά και τις 39 προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχε προγραμματίσει στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των επαναληπτικών εκλογών για τον δήμο στις 23 Ιουνίου. Η είδηση εξέπληξε πολλούς εντός Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν είχε πάρει όλο το προεκλογικό παιχνίδι πάνω του. Το στοίχημα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για την νίκη στην Κωνσταντινούπολη είναι μεγάλο και δεν αποκλείεται θα κρίνει τα επόμενα βήμα του Τούρκου προέδρου.

«Υπάρχει μία προσπάθεια δραματοποίησης της κατάστασης που ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά σοβαρή για τον Ερντογάν και για την Τουρκία. Κατά δεύτερον ο λόγος του είναι αρκετά τοξικός και θεωρώ ότι ενδεχομένως έχει φτάσει σε ένα σημείο που πιστεύει πλέον ότι δεν είναι ο ίδιος το ισχυρό ‘’χαρτί’’ που θα δώσει τη νίκη, την ώθηση που απαιτείται προς τον Γιλντιρίμ. Θα μπορούσε κανείς να το σκεφτεί και λίγο πιο πονηρά και να πει ότι αν και εφόσον χαθεί η Κωνσταντινούπολη πράγμα το οποίο θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τον Ερντογάν για μία σειρά λόγων», είπε στον σταθμό ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ΙΔΙΣ, Κωνσταντίνος Φίλης.