Την επείγουσα ανάγκη για παράταση στο πρόγραμμα ρύθμισης των 120 δόσεων λόγω των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων επισημαίνει με ερώτησή του ο Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στην Β περιφέρεια της Αθήνας.

Επί του παρόντος η προθεσμία για τις 120 δόσεις στην εφορία είναι η 28η Ιουνίου. Το περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι εκλογικές αναμετρήσεις, οι αρρυθμίες και η αβεβαιότητα που αυτές δημιουργούν στην αγορά καθιστούν την παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα επιβεβλημένη. Είναι δε ένα ζήτημα ιδιαίτερα κρίσιμο ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες νομοθετικές βελτιώσεις στην παρούσα ρύθμιση.

Ο κ. Θεοχάρης καταλήγει πως το πρόγραμμα των 120 δόσεων τόσο για τις φορολογικές όσο και για τις ασφαλιστικές οφειλές είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παλεύουν να επιβιώσουν σε καθεστώς υπέρμετρων επιβαρύνσεων.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Παράταση στο Πρόγραμμα Ρύθμισης των 120 Δόσεων για Οφειλές Φυσικών και Νομικών Προσώπων»

To πρόγραμμα ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τις εφορίες (ΔΟΥ) ξεκίνησε στις 21 Μαΐου 2019 και αφορά σε ρύθμιση για απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4611/2019 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31/12/2018.

Το ποσοστό της έκπτωσης προσαυξήσεων, το ποσό έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό ανάλογα με την έκπτωση των προσαυξήσεων, ο μέγιστος αριθμός δόσεων και το ποσό της μηνιαίας δόσης αποτελούν κριτήρια ώστε οι οφειλέτες να επιλέξουν τον αριθμό των δόσεων ανάλογα με το κούρεμα που επιθυμούν στις προσαυξήσεις.

Η επικύρωση της ρύθμισης συντελείται με την καταβολή εντός τριών (3) μηνών της πρώτης δόσης στην βάση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής και η προθεσμία για την ένταξη στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις λήγει στις 28 Ιουνίου.

Tο πρόγραμμα ρύθμισης των 120 δόσεων είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παλεύουν να επιβιώσουν τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν δημιουργήσει αρρυθμία και αβεβαιότητα στην αγορά. Ως εκ τούτου, είναι εύλογο το προσεχές χρονικό διάστημα να προκύψουν ζητήματα που να χρήζουν νομοθετικής παρέμβασης η οποία δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί λόγω λήξης της κοινοβουλευτικής θητείας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να δώσετε παράταση στο πρόγραμμα ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τις εφορίες ώστε να είναι εφικτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις που πιθανώς να απαιτηθούν από την επόμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών;