Κάθε ημέρα που περνάει, οι δύο Όμιλοι, η ιταλο-αμερικανική Fiat Chrysler (FCA) και η γαλλική Renault ,φαίνεται ότι έρχονται όλο πιο κοντά στην συγχώνευση με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου Ομίλου – όπως επιβάλλει και η εποχή για την επιβίωση των περισσότερων αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι πρώτες …καμπάνες της μεγάλης αυτής συμφωνίας ξεκίνησαν από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Renault θα είναι τελικά ο όμιλος που θα σώσει από την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια ο  ιταλικός όμιλος τ- με πιο σημαντικό πρόβλημα την καταβαράθρωση των μοντέλων της FCA στον τομέα των παγκόσμιων πωλήσεων.

Δεν είναι απίθανο, τις επόμενες εβδομάδες να δούμε να δημιουργείται ένα νέο μεγαλο deal που θα δημιουργήσει έναν νέο κολοσσό στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας,.  Όσον αφορά την προϊοντική γκάμα τους, η  Renault διαθέτει σήμερα, μια πλούσια γκάμα σε μοντέλα με πολύ καλές επιδόσεις στον τομέα των πωλήσεων.

Ο γαλλικός όμιλος έχει ήδη παρουσιάσει το μελλοντικό της, προϊοντικό πλάνο που αφορά την αναδιάρθρωση των μοντέλων της, με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση και τις νέες τεχνολογικές καινοτομίες. Σήμερα, η Renault διαθέτει μοντέλα με αρκετά από αυτά να βρισκονται στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων, όπως τα νέα της SUV – το Captur –  το νέο Clio κ.α.

Στον αντίποδα της εξέλιξης, βρίσκεται η FIAT που πλέον, η ελλιπής γκάμα των μοντέλων της, δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στον ισχυρό ανταγωνισμό, με τον τελευταίο να διαθέτει πάνω από 2-3 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υβριδικές εκδόσεις, παρουσία σε όλες τις κατηγορίες, μεγάλα SUV, μικρά μοντέλα για την πόλη – ακόμη και το 500αρακι έχει ξεπεραστεί – ενώ οι κινητήρες φαίνεται ότι βρίσκονται ένα βήμα πίσω τεχνολογικά και σε εκπομπές ρύπων, σε σχέση με τους πιο σύγχρονους κινητήρες των άλλων εταιριών.

Τις διαπραγματεύσεις της επικείμενης συγχώνευσης επιβεβαίωσε χθες, και ο Τζον Έλκαν, διευθύνων σύμβουλος της FCA, αναφέροντας ότι: «Λειτουργήσαμε με θάρρος, όπως και το 2009» . Ο ίδιος ο Έλκαν είχε ανακοινώσει πριν από 10 χρόνια την εξαγορά της Chrysler από τη Fiat. Να σημειωθεί ότι,  στον απόηχο της πιθανής συγχώνευσης και της δημιουργίας ενός νέου μεγάλου Ομίλου, οι μετοχές και των δύο εταιριών σημείωσαν τις τελευταίες ημέρες σημαντική αύξηση.