Δύο δικηγόροι του ιστορικού ηγέτη της κουρδικής εξέγερσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που βρίσκεται σε τουρκική φυλακή από το 1999, τον επισκέφθηκαν σήμερα, πρώτη φορά μετά την άρση της σχετικής απαγόρευσης την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι δικηγόροι Νεβρόζ Ουϊσάλ και Ρεζάν Σαρίτσα κατάφεραν να πάνε στη φυλακή όπου κρατείται ο Οτσαλάν, στο νησί Ιμραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Είχαν πάρει άδεια και στις 2 Μαΐου να επισκεφθούν τον πελάτη τους πρώτη φορά από το 2011, όμως η επίσημη απόφαση για την άρση της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί πριν από οκτώ χρόνια στον Οτσαλάν ήρθη την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Οτσαλάν είναι ο ιδρυτής και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Παρά τη σχεδόν πλήρη απομόνωση στην οποία κρατείται, ο Οτσαλάν παραμένει ηγετική προσωπικότητα της εξέγερσης των Κούρδων.

Μετά την επίσκεψη της 2ας Μαΐου οι δικηγόροι του μετέφεραν μήνυμα του Οτσαλάν, με το οποίο καλούσε εκατοντάδες ανθρώπους που κάνουν απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησής του, να μη βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Παράλληλα, σε μια κίνηση που φάνηκε να τείνει το χέρι στην τουρκική κυβέρνηση, που ανησυχεί για τις διεκδικήσεις των Κούρδων στη βόρεια Συρία, όπου μια κουρδική πολιτοφυλακή ελέγχει μεγάλες περιοχές, ο Οτσαλάν ζήτησε «να ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες» της Άγκυρας στη Συρία.

Η άρση της απαγόρευσης να τον επισκέπτονται οι δικηγόροι του έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους για τις νέες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιουνίου, μετά την ακύρωση των εκλογών που κέρδισε στα τέλη Μαρτίου η αντιπολίτευση.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ψήφος των Κούρδων είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δεν είχε υποψήφιο και στήριζε αυτόν της αντιπολίτευσης, τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)