Όλη η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο και την κυπριακή ΑΟΖ ξετυλίγεται σε ένα βίντεο προπαγάνδας της Άγκυρας, μόλις τριάμισι λεπτών, που έχει προβληθεί στο κρατικό κανάλι TRT αλλά έχει αναρτηθεί και στην ελληνική έκδοση του καναλιού στο ίντερνετ, το «ΤRT – ελληνικά». Μάλιστα,  το βίντεο που έχει τίτλο «Η ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου» είναι υποτιτλισμένο στα ελληνικά.

Με το βίντεο αυτό οι Τούρκοι προβάλλουν τις γνωστές αξιώσεις και διεκδικήσεις τους για την Κύπρο. Ισχυρίζονται δηλαδή πως η «Ρωμαίικη διοίκηση» – όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε «μονομερείς ενέργειες» και χορήγησε άδειες σε εταιρείες για γεωτρήσεις «για να παραμερίσει τους τουρκοκύπριους». Σε άλλο σημείο του βίντεο, σημειώνεται πως η «ρωμιοκυπριακή διοίκηση» καταπάτησε τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.

Στο βίντεο η Άγκυρα, συνεχίζει την προπαγάνδα της, λέγοντας πως η Τουρκία «ως απάντηση στη μονομερή ενέργεια της ρωμαίικης διοίκησης υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική διοίκηση βόρειας Κύπρου για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας το 2011». Και ακολούθως έστειλε στην περιοχή για έρευνες και το σκάφος «Μπαρμπαρος».

Σε άλλο σημείο του βίντεο η Άγκυρα αναφέρει πως «οι Ρωμιοί δεν μπόρεσαν να χωνέψουν τη δραστηριοποίηση του «Φατίχ» στην περιοχή και απείλησαν ότι θα συλλάβουν το πλήρωμα του πλοίου».

Μάλιστα, οι Τούρκοι χρησιμοποιούν ως «όπλο» της προπαγάνδας τους δηλώσεις που είχαν κάνει στο παρελθόν ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Νίκος Κοτζιάς. Λένε δηλαδή ότι «ονόματα που βρίσκονται ή βρέθηκαν στο παρελθόν στην κορυφή της ελληνικής διπλωματίας έχουν επίγνωση των δικαιωμάτων της Τουρκίας».

Προβάλλουν δηλαδή τη δήλωση που είχε κάνει ο Νίκος Κοτζιάς ότι «στην ενέργεια πρέπει να πάρει μέρος και η Τουρκία και δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες». Αλλά και αυτή του Γιώργου Κατρούγκαλου που είχε πει «πώς μπορεί αποκλείσει κανείς την Τουρκία από την περιοχή που έχει έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο;» Ο προφανής τους στόχος είναι να περάσουν το μήνυμα στο τουρκικό κοινό – και όχι μόνο – ότι οι Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν θέσεις της Τουρκίας…