«Δίχτυ ελέγχου» του περιεχομένου που δημοσιεύεται στο Facebook και αφορά -σε πρώτη φάση- τις ευρωεκλογές, απλώνει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και στην Ελλάδα, με στόχο, όπως υποστηρίζει, τον περιορισμό των fake news.

Συγκεκριμένα, το Facebook ανακοίνωσε ότι από σήμερα συνεργάζεται επισήμως με την ΜΚΟ Ellinika Hoaxes, ιδρυτής της οποίας είναι ο κ. Θοδωρής Δανιηλίδης, «στρατιωτικός ε.α., δημιουργός και αρθρογράφος, ερευνητής των Ελληνικά Hoaxes από το 2013», όπως ο ίδιος δηλώνει.

Σύμφωνα με το Facebook, «τα Ellinika Hoaxes θα είναι ο συνεργάτης για την επαλήθευση των γεγονότων στην Ελλάδα», υποστηρίζοντας ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους περιορίζεται η εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων, είναι η συνεργασία με ανεξάρτητους συμβούλους σε όλον τον κόσμο.

«Όταν κάποιος συνεργάτης αποτιμά μια είδηση ως ψευδή, θα εμφανίζεται χαμηλότερα στη ροή ειδήσεων, μειώνοντας σημαντικά τη διασπορά της.

Αυτό, θα μειώνει την εξάπλωση της είδησης και τον αριθμό των ανθρώπων που τη βλέπουν. Επίσης, οι σελίδες και οι τομείς που μοιράζονται επανειλημμένα ψευδείς ειδήσεις, θα μειώσουν τη διασπορά τους και θα καταργηθεί η ικανότητά τους να δημιουργούν έσοδα και διαφημίσεις», υποστηρίζει το Facebook και προσθέτει: «Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των ψευδών ειδήσεων με οικονομικά κίνητρα. Από την εμπειρία του Facebook, όταν μια είδηση χαρακτηρίζεται ως ψευδής, η εξάπλωσή της μειώνεται έως και κατά 80%».

Η επέκταση του προγράμματος επαλήθευσης των γεγονότων στην Ελλάδα, αναφέρει το Facebook, έρχεται να προστεθεί στα αντίστοιχα προγράμματα που εφαρμόζονται σε άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα σε Πορτογαλία, Κροατία, Βόρεια Ιρλανδία και Λιθουανία. Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα ελέγχου της παραπληροφόρησης του Facebook, θα καλύψει τέσσερις νέες γλώσσες: Ελληνική, κροατική, πορτογαλική και λιθουανική.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ο οργανισμός επαλήθευσης γεγονότων στην Ελλάδα, θα εξετάζει και θα αξιολογεί την ακρίβεια του περιεχομένου στο Facebook. Οι σημερινοί συνεργάτες του Facebook για την επαλήθευση των γεγονότων, εγκρίνονται από το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Ενημέρωσης (International Fact Checking Network – IFCN), το οποίο εφαρμόζει πρότυπα όπως η μη εξωστρέφεια και η διαφάνεια των πηγών».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 21 συνεργάτες που ελέγχουν το περιεχόμενο σε 14 ευρωπαϊκές γλώσσες: Κροατικά, Δανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Λιθουανικά, Πολωνικά, Σουηδικά και Νορβηγικά.

Για το έργο του «ελέγχου» των ειδήσεων που θα προσφέρει στο Facebook, ο ιδρυτής των Ellinika Hoaxes, κ. Θοδωρής Δανιηλίδης, αναφέρει: «Τα Ellinika Hoaxes απολαμβάνουν πλέον διεθνούς αναγνώρισης για την εγκυρότητα και τον επαγγελματισμό τους στη δημοσιογραφική έρευνα και ειδικότερα στην επαλήθευση ειδήσεων. Η συνεργασία με το Facebook θα μας προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες για άμεση ανταπόκριση στη μάστιγα της παραπληροφόρησης, η οποία αποτελεί απειλή για τα θεμέλια της δημοκρατίας».

Από την πλευρά της, η κ. Laura Bononcini, διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής του Facebook για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επισημαίνει ότι «η παραπληροφόρηση είναι ένα πολύπλοκο και εξελισσόμενο πρόβλημα και επενδύουμε πολύ για την επίλυση του, διότι πιστεύουμε ότι παρέχουμε χώρο για συζητήσεις των πολιτών κατά την περίοδο των  εκλογών. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η συζήτηση αυτή είναι ασφαλής, αυθεντική και ακριβής».

Αυτό το πρόγραμμα, προσθέτει η κ. Bononcini, «είναι σύμφωνο με το τριμερές πλαίσιο του Facebook  για τη βελτίωση της ποιότητας και της αυθεντικότητας των ιστοριών στη Ροή Ειδήσεων, όπου το Facebook αφαιρεί λογαριασμούς και περιεχόμενο που παραβιάζει τα κοινοτικά πρότυπα ή τις πολιτικές διαφημίσεων, μειώνει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και μη αυθεντικού περιεχομένου (clickbait), και ενημερώνει τους ανθρώπους, παρέχοντάς  τους περισσότερες πληροφορίες για τις ενημερώσεις  που βλέπουν».