Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι οι «αρχές» της χώρας είχαν ειδοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν για την προετοιμασία των επιθέσεων από την τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama’ath (NTJ) και είχαν στη διάθεσή τους σειρά ονομάτων συγκεκριμένων υπόπτων.

«Δεκατέσσερις ημέρες πριν να συμβούν αυτά τα περιστατικά, είχαμε ενημερωθεί γι΄αυτά» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραζίθα Σεναράτνε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κολόμπο. Τα στοιχεία αυτά βασίζονταν σε πληροφορίες που προέρχονταν από ξένη υπηρεσία Πληροφοριών.

«Στις 9 Απριλίου, ο αρχηγός των υπηρεσιών Πληροφοριών συνέταξε επιστολή και στην επιστολή αυτή είχαν καταγραφεί πολλά από τα ονόματα των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης» είπε.

Ομως, αυτό το σημείωμα των υπηρεσιών Πληροφοριών που προειδοποιούσε για τις επικείμενες επιθέσεις δεν έφθασε ποτέ μέχρι τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την κυβέρνησή του, που δεν ειδοποιήθηκαν για το τρομοκρατικό σχέδιο, διότι δεν προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, στις οποίες προήδρευσε ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα.

Οι δηλώσεις αυτές προϊδεάζουν για νέα πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την αναποτελεσματικότητα των αρχών στην λήψη μέτρων ασφαλείας για την αποτροπή των επιθέσεων, καθώς είναι γνωστή η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Βικρεμεσίνγκε και τον Σιρισένα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του προέδρου να αποπέμψει τον πρωθυπουργό τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι αρχές ερευνούν ενδεχόμενες σχέσεις της οργάνωσης National Thowheeth Jama’ath με ξένες οργανώσεις: «δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μία μικρή οργάνωση αυτής της χώρας μπόρεσε να κάνει ό,τι έγινε».

«Ερευνούμε για ενδεχόμενη συνδρομή από το εξωτερικό και για τις υπόλοιπες σχέσεις τους, με ποιον τρόπο εκπαιδεύουν καμικάζι, πώς κατασκεύασαν τις βόμβες αυτές», είπε.

Η National Thowheeth Jama’ath είναι μία νέα εξτρεμιστική οργάνωση της Σρι Λάνκα, τα μέλη της οποίας εντάσσονται στο παγκόσμιο τζιχαντιστικό κίνημα. Είναι μία ακραία αντιβουδιστική οργάνωση, που έχει συνδεθεί με τον βανδαλισμό βουδιστικών αγαλμάτων. Τέσσερα μέλη της συνελήφθησαν τον Ιανουάριο.

Νωρίτερα σήμερα, η αστυνομία της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι βρήκε 87 πυροκροτητές στον κύριο σταθμό λεωφορείων της πρωτεύουσας, Κολόμπο, ενώ σημειώθηκε έκρηξη σε φορτηγάκι κοντά σε μια εκκλησία στο Κολόμπο, όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, την ώρα που πυροτεχνουργοί προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν έναν μηχανισμ.

«Το φορτηγάκι εξερράγη όταν η ομάδα εξουδετέρωσης βομβών της ειδικής δύναμης STF και η Πολεμική Αεροπορία προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τη βόμβα» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα θα ζητήσει ξένη βοήθεια προκειμένου να εντοπιστούν οι διεθνείς διασυνδέσεις των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που σημειώθηκαν σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία την Κυριακή του Πάσχα και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 290 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 500 άλλων, ανέφερε το γραφείο του.

«Οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών δείχνουν πως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις βρίσκονται πίσω από ντόπιους τρομοκράτες. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος θα ζητήσει τη βοήθεια ξένων χωρών», πρόσθεσε σε ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ