Εκλογές διεξάγονται σήμερα στα σκόπια για την ανάδειξη νέου προέδρου της Δημοκρατίας, στη σκιά της συμφωνίας των Πρεσπώμ

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την εκλογή προέδρου της χώρας θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, δύο εβδομάδες αργότερα. Οι υποψήφιοι για την διαδοχή Ιβάνοφ, ο οποίος αποφάσισε να αποχωρήσει μετά από δύο προεδρικές θητείες, είναι τρεις, ενώ οι δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δικαιολογούν όσους μιλούν για ένα εκλογικό θρίλερ.

Ο «εκλεκτός» του κυβερνητικού συνασπισμού και του Ζόραν Ζάεφ είναι ο Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος μάλιστα ήταν μέχρι τώρα ο εθνικός συντονιστής της χώρας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως Βόρεια Μακεδονία και πρώην προεδρικός σύμβουλος. Είχε διεκδικήσει για πρώτη φορά την προεδρία στις εκλογές του 2014 αλλά τότε είχε ηττηθεί από τον απερχόμενο πρόεδρο Ιβάνοφ. Αυτή τη φορά κατεβαίνει στη μάχη της κάλπης με πολύ μεγαλύτερες αξιώσεις, έχοντας τη στήριξη τόσο του ισχυρότερου πολιτικού κόμματος της χώρας, όσο και του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου - του αλβανικού κόμματος Ένωση για τη Δημοκρατική Ενσωμάτωση (DUI).

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, η οποία στηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  το συντηρητικό VMRO-DPMNE. Η 64χρονη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων αναδείχθηκε υποψήφια σε συνδιάσκεψη του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Στρούγκα, επικρατώντας άνετα των 8 άλλων υποψηφίων που διεκδίκησαν το χρίσμα του δεξιού κόμματος, εξασφαλίζοντας την ψήφο 408, από τους 519 συνέδρους του κόμματος.

Εχει ταχθεί κατά της συμφωνίας και μια νίκη της θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον Ζάεφ.

Ο τρίτος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές είναι ο Μπλέριμ Ρέκα, καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τέτοβο. Ο ίδιος υποστηρίζεται από τα δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα, το «BESA» και την «Συμμαχία για τους Αλβανούς».
Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από