Με πτώση της τάξεως του 6,8% στις πληρότητες των ξενοδοχείων και στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar), καθώς και με μηδενική αλλαγή στη μέση τιμή δωματίου, έκλεισε το Α΄ τρίμηνο το 2019 για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και της εταιρείας GBR Consulting, το πρώτο τρίμηνο του 2019 έκλεισε αρνητικά όχι μόνο στο σύνολό του, αλλά και ανά μήνα, κάτι που επιβεβαιώνει όσα οι ξενοδόχοι είχαν επισημάνει πριν λίγο καιρό, κάνοντας λόγο για «προειδοποιητικά σημάδια ανατροπής του θετικού κλίματος που υπήρχε στον τουρισμό τα προηγούμενα χρόνια».

Μάλιστα, τώρα οι εκπρόσωποι της ΕΞΑΑΑ μιλούν για «την απαρχή μιας ακόμα προβληματικής περιόδου για την Αθήνα».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, «η Αθήνα αποτελεί έναν ευρωπαϊκό – διεθνή τουριστικό προορισμό με πολλά, μικρά, καθημερινά, αλλά και με μεγαλύτερα, δυσεπίλυτα ενδογενή προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα (όπως λ.χ. θέματα ασφάλειας, καθαριότητας, οργάνωσης δομών, εξειδικευμένης υποδομής, νέων επενδύσεων κ.ά.)».

Συγκεκριμένα, η ΕΞΑΑΑ, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι: «Η πρωτεύουσα αποτελεί τον καθρέφτη της χώρας και δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο αφίξεων επισκεπτών ως η σημαντικότερη διεθνής πύλη εισόδου. Η πολιτεία και η τουριστική ηγεσία οφείλουν να δουν σοβαρά το μείζον ζήτημα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνα, καθώς  τώρα είναι η εποχή που διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα για τους αστικούς τουριστικούς προορισμούς και τώρα μπαίνουν τα θεμέλια μιας καινούργιας εποχής για τον κοινωνικό και τουριστικό ιστό της πόλης μας».

Από πλευράς της αθηναϊκής ξενοδοχίας, τονίζει η ΕΞΑΑ, «η οποία σταθερά επιβαρύνεται με πλήθος αυστηρών προδιαγραφών λειτουργίας των επιχειρήσεων, με πλήθος φόρων, εισφορών τακτικών και εκτάκτων  κ.λπ., εκτιμούμε πως τα σημάδια πτώσης σε τιμές και έσοδα των ξενοδοχείων -που κατά περίπτωση ξεπερνούν το 30% ή και 40%-  δεν αποτελούν καλή αρχή, όχι μόνο για το 2019, αλλά και για το μέλλον».

Την ίδια στιγμή, αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων, «η άνιση μεταχείριση μεταξύ ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών καταλυμάτων (παράνομων, ημιπαράνομων ή ‘νέου τύπου’), αφενός έχει αποκτήσει προκλητικές διαστάσεις, αφετέρου προσθέτει σειρά νέων προβλημάτων (ασφάλειας,  εργασίας και απασχόλησης, προδιαγραφών λειτουργίας κλπ.) στην ήδη επιβαρημένη καθημερινότητά μας».