Να αποσύρουν τις όποιες διεκδικήσεις τους για την καταβολή αναδρομικών ή να παραιτηθούν του δικαιώματός τους να τα λάβουν εφόσον έχουν δικαιωθεί από τα αρμόδια δικαστήρια, κάλεσε τους συνταξιούχους βουλευτές ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Όπως είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες με αφορμή την επαναφορά του θέματος από δημοσιεύματα («Ελεύθερος Τύπος»), ο κ. Βούτσης παραδέχθηκε, κάτι που είναι ήδη γνωστό καθώς έχει ανακινηθεί και άλλες φορές στο παρελθόν, ότι όντως κάποιοι πρώην βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά λόγω των μισθολογικών διαφορών με τις απολαβές των δικαστικών, βάσει των οποίων διαμορφώνεται η βουλευτική αποζημίωση.

Ο κ. Βούτσης δήλωσε ευθέως ότι «η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι σε αντίθετη κατεύθυνση» και τόνισε: «Ηθικά και πολιτικά ζητάμε να αποσύρουν ή να παραιτηθούν των αποφάσεων που τους δικαίωσαν». Από τους 760 πρώην βουλευτές υπολογίζεται ότι 150-200 είναι εκείνου που έχουν εγείρει αξιώσεις για την καταβολή αναδρομικών που αφορούν την περίοδο μέχρι το 2015, οπότε και αποσυνδέθηκε με απόφαση της Βουλής η βουλευτική αποζημίωση από τις απολαβές των δικαστικών.

Η επιμονή ορισμένων συνταξιούχων βουλευτών να διεκδικούν αναδρομικά και μάλιστα σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης για την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Το θέμα είχε συζητηθεί και με τα κόμματα και κυρίως τις κοινοβουλευτικές ομάδες από τις τάξεις των οποίων προέρχονται οι εν λόγω πρώην βουλευτές, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου «υπάρχει ηθικό και πολιτικό πρόβλημα».

Επανέλαβε δε παλαιότερη έκκλησή του να αποσυρθούν από τις διεκδικήσεις τους, αν και όπως παραδέχθηκε, υπάρχουν ήδη σχετικές δικαστικές αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει. Και όπως είπε στην περίπτωση αυτή το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να επιβραδυνθεί η όλη διαδικασία. «Δεν μπορεί κανείς τελεσίδικες αποφάσεις να τις ακυρώσει, αλλά μπορεί να τις καθυστερήσει», είπε ο κ. Βούτσης εκτιμώντας ότι δεν αναμένεται στο προσεχές μέλλον η υλοποίηση των αποφάσεων αυτών αν και αυξάνονται έτσι οι απαιτήσεις, όπως σημείωσε.