Το ενδεχόμενο επέκτασης των πωλήσεων των μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin σε πέντε ακόμα χώρες εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ των κρατών είναι και η Ελλάδα, όπως και οι Ρουμανία και Πολωνία, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι των ΗΠΑ ενισχύουν τις άμυνές τους απέναντι στην ενίσχυση της Ρωσίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου.

Σε γραπτή του κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο αντιναύαρχος Ματίας Γουίντερ, επικεφαλής του γραφείου των F-35 του Πενταγώνου, σημειώνει ότι «οι μελλοντικοί πιθανοί πελάτες Εξωτερικών Στρατιωτικών Πωλήσεων περιλαμβάνουν τη Σιγκαπούρη, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Πολωνία».

Οι στρατιωτικές πωλήσεις, όπως αυτές των F-35 προκύπτουν μετά από «deal» των κυβερνήσεων και στις οποίες το Πεντάγωνο ενεργεί ως ενδιάμεσος φορέας μεταξύ του εργολάβου της άμυνας και της ξένης κυβέρνησης.

Άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ που εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς αεροσκαφών F-35 είναι η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Γουίντερ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε επίσημο αίτημα για πληροφορίες σχετικά με τα αεροσκάφη.

Πέρυσι, το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι επέλεξε τα F-35 αντί των Eurofighter Typhoon για να αντικαταστήσει τα παλιά F-16, σε μία συμφωνία ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Γερμανία έχει απορρίψει το F-35 από έναν διαγωνισμό αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.