Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε δασική έκταση στην περιοχή της Στροφυλιάς, στην δυτική Αχαΐα και επί τόπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που συνεχώς ενισχύονται.

Για την κατάσβεση, επιστρατεύτηκαν και εναέρια μέσα, ένα super puma και 2 καναντέρ τα οποία όμως σταμάτησαν να επιχειρούν μόλις έπεσε το σκοτάδι. Αισιοδοξία πάντως επικρατεί -τουλάχιστον προς το παρόν- στην Πυροσβεστική ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της νύχτας με σύμμαχο τον καιρό, καθώς οι άνεμοι είναι ασθενείς 4-5 μποφόρ. Ωστόσο το έργο κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι το δάσος αποτελείται κυρίως από πεύκα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική στην περιοχή μετά τις 20:00 βρίσκονται , 70 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 2 βυτιοφόρα και τρία σκαπτικά μηχανήματα του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και της ΠΕ Ηλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα καναντέρ που είχε κληθεί να φθάσει από την Ελευσίνα στην Ηλεία για να βοηθήσει στην κατάσβεση αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω ανετοιμότητας του να συμμετέχει στην επιχείρηση, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και δεν έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση όλων των αεροσκαφών. Ετσι δόθηκε εντολή να μεταβούν δύο αεροσκάφη από τη Θεσσαλονίκη.

«Σπάνιο οικοσύστημα»

Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, βρέθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου και ενημερώθηκε για τις πρώτες ενέργειες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, αλλά και για την κινητοποίηση των δυνάμεων.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «είναι μία από τις μεγαλύτερες φωτιές και το πύρινο μέτωπο καίει ένα σπάνιο οικοσύστημα, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή.»

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχω ζητήσει να επιχειρήσουν εναέρια μέσα, διότι χωρίς την συνδρομή τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η φωτιά, με δεδομένο ότι είναι δύσκολες οι καιρικές συνθήκες.»

Σύμφωνα με το ilialive.gr, η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στο δάσος του Κουνουπελίου και κινείται προς την περιοχή Φάλαρι.

Εικόνες οικολογικής καταστροφής στο προστατευόμενο δάσος καταγράφει η κάμερα του ilialive.gr kai patrisnews.com