Μετά τις απανωτές ήττες της στο κοινοβούλιο, η Τερέζα Μέι, ενώ αρνείται να προκηρύξει εκλογές έκανε ένα βήμα πίσω και σε έκτακτο διάγγελμα ανακοίνωσε στον βρετανικό λαό ότι θα ζητήσει νέα μίνι παράταση του Άρθρου 50.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα προσπαθήσει να βρει μια κοινή συμβιβαστική λύση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν ήταν ξεκάθαρη αναφορικά με το πόση παράταση θα ζητήσει, όμως κατέστησε σαφές πως στόχος της ήταν η χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 22 Μαΐου.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένοι είναι τόσο πορωμένοι, που θέλουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Όμως χρειαζόμαστε μία συμφωνία και για τον λόγο αυτόν ζητάμε νέα παράταση για το άρθρο 50». Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ατέρμονες συζητήσεις που έλαβαν χώρα στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας πως «δεν δούλεψε» και δεν έχει νόημα να επαναληφθούν. Πρότεινε, δε, ως λύση, την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να θέσουν επί τάπητος τα ζητήματα και να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι η «επέκταση» που ζητά, πρέπει να είναι «όσο το δυνατόν συντομότερη» και να καταλήξει σε μία συμφωνία. Η Τερέζα Μέι στάθηκε ιδιαίτερα στην επικείμενη συνάντηση με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας πως «η οποιαδήποτε συμφωνία πετύχουμε, μαζί, εγώ και ο Κόρμπιν, θα πρέπει να παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα στην ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Αν δεν συμφωνήσουμε με τον Κόρμπιν, θα πρέπει να θέσουμε ενώπιον του κοινοβουλίου όλες τις εναλλακτικές που θα έχουμε στη διάθεσή μας για τις μελλοντικές μας σχέσεις με την ΕΕ. Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί στις αποφάσεις του κοινοβουλίου, αλλά μόνο αν το ίδιο πράξουν και οι βουλευτές», πρόσθεσε η Τερέζα Μέι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόθεσή μου είναι να έχουμε ολοκληρώσει πριν τις 22 Μαΐου, ώστε η Βρετανία να μην λάβει μέρος στις ευρωεκλογές».

Η απόφαση αυτή τις Μέι να κάνει… άνοιγμα στην ηγέτη των Εργατικών δείχνει ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός «εγκατέλειψε» την ελπίδα να περάσει τη συμφωνία της με τις ψήφους των Τόρις και του DUP.

Την ίδια στιγμή, ικανό ποσοστό Βρετανών αξιώνουν από την κυβέρνησή τους να προχωρήσει στην «έξοδο» ακόμη και χωρίς συμφωνία, ενώ μία μεγάλη μερίδα πολιτών, ζητούν νέο δημοψήφισμα.