Φανταστείτε να είστε ξαπλωμένοι για δύο μήνες σε ένα κρεβάτι, να τρώτε, να κοιμάστε χωρίς όμως να μπορείτε να σηκωθείτε καθόλου. Σίγουρα δεν πρόκειται για ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, αν όμως προσθέσουμε 16.500 ευρώ. Θα το σκεφτόσασταν;

Αυτό το ερώτημα έρχεται να μας θέσει η NASA, η οποία σε συνεργασία με το Αεροδιαστημικό Γερμανικό Κέντρο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ζητά εθελοντές που θα έχουν όλη την καλή… διάθεση να μείνουν ξαπλωμένοι για 60 μέρες, στο πλαίσιο μια έρευνας που θα βοηθήσει να κατανοήσουν πώς επηρεάζει η βαρύτητα το ανθρώπινο σώμα.

Προσομοιάζοντας τις επιδράσεις από την έλλειψη βαρύτητας, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν μεθόδους, μέσω των οποίων θα εξαλείψουν τις επιπτώσεις που έχει η βαρύτητα ώστε οι αστροναύτες να μην χρειάζεται να ξοδεύουν πολύ χρόνο στη γυμναστική όσο διάστημα βρίσκονται στο Διάστημα.

Όσον αφορά, δε, στις βασικές ανάγκες των εθελοντών (όπως μπάνιο, φαγητό και τουαλέτα), θα πρέπει όλες τους να ικανοποιούνται σε… οριζόντια θέση.

Μια ομάδα διατροφολόγων θα βρίσκεται πάντως δίπλα τους ώστε να μην πάρουν βάρος τις 60 αυτές ημέρες. Αυτό μάλιστα δεν σημαίνει ότι θα στερούνται κάτι, καθώς στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και γλυκά!

Η έρευνα, σύμφωνα με το CNNi έχει δύο στάδια. Το πρώτο στο οποίο αναζητούνται 24 συμμετέχοντες -12 άνδρες και 12 γυναίκες- θα ξεκινήσει άμεσα. Όσον αφορά στο δεύτερο στάδιο, δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι εθελοντές θα χρειαστούν, καθώς η έρευνα θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2019.

Οι επιστήμονες αναζητούν υγιείς εθελοντές ηλικίας 24 έως 55 ετών και μη καπνιστές. Σημαντική προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τη γερμανική γλώσσα.