Συγκλονίζουν οι διάλογοι μεταξύ των πιλότων του μοιραίου Boeing 737 Max της Lion Air, λίγα λεπτά πριν συντριβεί στη θάλασσα της Ιάβας τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε αυτούς είναι έκδηλος ο τρόμος που είχε κυριεύσει τους κυβερνήτες που έβλεπαν το αεροσκάφος να χάνει ύψος, και την ίδια ώρα προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει ξεφυλλίζοντας το βιβλιαράκι με τις οδηγίες (!).

Για πρώτη φορά από εκείνη την τραγική ημέρα με τους 189 νεκρούς το Reuters παρουσίασε αποκλειστικά τους διαλόγους που καταγράφηκαν στο κόκπιτ του αεροπλάνου! Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων δεν είχε πρόσβαση στους διαλόγους αυτούς, ωστόσο διασταύρωσε όσα μεταδίδει από τρεις ανώνυμες πηγές.

Οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν πώς ένας υπολογιστής έδωσε εντολή στο αεροπλάνο να «βουτήξει» και αν οι πιλότοι είχαν επαρκή εκπαίδευση να ανταποκριθούν άμεσα σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση.

Δυο λεπτά μετά την απογείωση ο συγκυβερνήτης ενημέρωσε για πρόβλημα στην πτήση και είπε ότι θα διατηρούσαν το αεροπλάνο σε ύψος 5.000 ποδών. Το εντυπωσιακό είναι ότι το πρόβλημα φαινόταν στον πίνακα ελέγχου του κυβερνήτη αλλά όχι στου συγκυβερνήτη.

Ο κυβερνήτης στην συνέχεια ζήτησε από τον υφιστάμενό του να ελέγξει το βιβλιαράκι με τις οδηγίες που εξηγεί τι πρέπει να γίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Για τα επόμενα 9 λεπτά το αεροπλάνο «ενημέρωνε» τους πιλότους ότι δεν είχε την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσει να πετάει, και για τον λόγο αυτό έδωσε μόνο του την εντολή να «βουτήξει».

Ο κυβερνήτης προσπάθησε να ανεβάσει το αεροπλάνο αλλά ο υπολογιστής «δεν άκουγε» τις εντολές! Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει τις νέες αποκαλύψεις με την εξήγηση ότι η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο βράδυ, άλλο πλήρωμα στο ίδιο αεροπλάνο αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα αλλά πρόλαβε να το λύσει διαβάζοντας και πάλι τις οδηγίες στο σχετικό βιβλίο. Όμως, δεν ενημέρωσαν το πλήρωμα της μοιραίας πτήσης για αυτό που τους συνέβη.

Ένα λεπτό πριν χαθεί από τα ραντάρ το αεροπλάνο ο 31χρονος κυβερνήτης έψαχνε απεγνωσμένα λύση για το πρόβλημα αλλά ο 41χρονος συγκυβερνήτης που είχε πάρει το πηδάλιο δεν μπορούσε να συγκρατήσει το αεροπλάνο.

«Είναι σαν ένα τεστ με 100 ερωτήσεις και όταν τελειώσει ο χρόνος έχεις απαντήσει μόνο τις 75. Έτσι πανικοβάλλεσαι», είπε μια από τις ανώνυμες πηγές.

Ο κυβερνήτης δεν μιλούσε πια λίγο πριν το τέλος ενώ ο συγκυβερνήτης ακουγόταν να φωνάζει «Ο Θεός είναι μεγάλος». Το αεροπλάνο έπεσε στην θάλασσα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 189 επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μαύρο κουτί της πτήσης της Ethiopian Airlines περιέχει παρόμοιες πληροφορίες.