Κάνουν πράξη το σύνθημα του ΠΟΥ για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ακοής που γιορτάζεται στις 3 Μαρτίου: «Ελέγξτε την ακοή σας».  Δωρεάν προληπτικός ακοολογικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί αύριο για κάθε ενδιαφερόμενο στο 1ο Δημοτικό Ιατρείο της Αθήνας. Η εξέταση θα επιστεγάσει την ημερίδα με θέμα «Κοινωνική προσέγγιση της βαρηκοΐας, πρόληψη, διάγνωση, αποκατάσταση σε παιδιά και ενήλικες» που διοργανώνει την ίδια ημέρα ο Σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδας.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε αυτό το θέμα, καθώς δεν εφαρμόζει πρόγραμμα πρώιμης ανίχνευσης βαρηκοΐας των νεογνών κάτι που προκαλεί καθυστερημένη διάγνωση και τελικά επιδείνωση του προβλήματος.

Συνολικά στην Ευρώπη περισσότεροι από 52  εκατομμύρια πολίτες έχουν προβλήματα ακοής, με το κόστος –λόγω μη επαγγελματικής αποκατάστασης, πρόωρης συνταξιοδότησης και απολύσεων- να εκτιμάται στα 178 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι νέες τεχνολογίες αυξάνουν σημαντικά τις ελπίδες των πασχόντων. Όπως επισημαίνει ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας, ο Θωμάς Νικολόπουλος, Καθηγητής ΩΡΛ και  διευθυντής της Β΄ ΩΡΛ Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «αυτό που πριν από μερικά χρόνια ήταν ένα ανεκπλήρωτο όνειρο για πολλούς βαρήκοους και κωφούς συνανθρώπους μας, τώρα είναι πραγματικότητα. Τα τελευταίας τεχνολογίας ακουστικά βαρηκοΐας και τα κοχλιακά εμφυτεύματα κατάφεραν να φέρουν την ιατρική επιστήμη στην πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια υποκατάστασης μιας αίσθησης, που χάθηκε ή δεν υπήρξε ποτέ…».

Ο ακοοολογικός έλεγχος θα λάβει χώρα στο 1ο Δημοτικό ιατρείο της Αθήνας, οδός Σόλωνος 78, από τις 12.30 ως τις έξι το απόγευμα.