Τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων της Σάμου αναφέρεται ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το οποίο σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να μετακινήσουν ορισμένους από τους 4.000 ανθρώπους «καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για μια «ανθρωπιστική καταστροφή» σε μια από τις ξεχασμένες πρώτες γραμμές της Ευρώπης».

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, κάνει λόγο για μία «νέα Λέσβο» στη Σάμο, υποστηρίζοντας ότι δίνεται ένας αγώνας με το χρόνο, στην αναζήτηση κατάλληλων συνθηκών μετεγκατάστασης του κέντρου υποδοχής το οποίο και φιλοξενεί εξαπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σχέση με τη χωρητικότητά του.

Ο υπουργός ομολογεί στην εφημερίδα ότι:«η Σάμος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι ροές είναι συνεχείς και οι διακινητές φαίνεται ότι είναι πάντα ένα βήμα μπροστά» και προσθέτει ότι «το κέντρο είναι υπερπλήρες με όσα προβλήματα μπορεί να σημαίνει αυτό. Πρέπει να μετακινήσω τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους από το νησί το συντομότερο δυνατόν».

Το ρεπορτάζ επικαλούμενο στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τονίζει ότι περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι ζουν σε σκηνές χωρίς θέρμανση και σε χώρους εκτός του κέντρου με το 24% αυτών να εκτιμάται ότι είναι παιδιά, με 229 να χαρακτηρίζονται ασυνόδευτα, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα «τα πράγματα περιπλέκει το γεγονός ότι υπάρχει μόνο ένας διορισμένος γιατρός».

«Επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πόσοι χρήζουν προστασίας και πόσοι πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα» παραδέχεται ο κ. Βίτσας υποστηρίζοντας ότι δύο γιατροί θα φτάσουν στο κέντρο υποδοχής στο τέλος του μήνα.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Χρειάζεται να υπάρξει άμεση κινητοποίηση» δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Αθήνα Μπόρις Τσεσίρκοφ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το κρύο και οι ταραγμένες θάλασσες δεν έχουν σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές και «αντίθετα με την Ιταλία, όπου υπήρξε μια σημαντική μείωση στον αριθμό των αφίξεων δια θαλάσσης, οι αριθμοί δείχνουν ότι στις ελληνικές ακτές έφτασαν 50.511 άνθρωποι το 2018 έναντι 36.310 το 2017».

Το ρεπορτάζ σημειώνει καταλήγοντας ότι λόγω της χαοτικής γραφειοκρατίας που δοκιμάζεται από την μακρόχρονη οικονομική κρίση, ο κ. Βίτσας υποστηρίζει ότι υπάρχουν λίγα που μπορεί να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να διαχειριστεί αυτό που φαίνεται από πολλούς ως μια ξεχασμένη μεταναστευτική κρίση, λέγοντας ότι «όλα μας τα μοντέλα προσομείωσης δείχνουν ότι δεν μπορούμε να εξετάσουμε περισσότερες από 20.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, ή να ενσωματώσουμε σωστά στην κοινωνία περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες, δεδομένου ότι ένα 18% των Ελλήνων παραμένει ακόμα χωρίς εργασία».