Βίντεο-ντοκουμέντο από την στιγμή που η σφοδρή χιονοστιβάδα που έπληξε την Τρίτη το χιονοδρομικό κέντρο της Κραν Μοντανά στην Ελβετία, αφήνοντας πίσω της έναν νεκρό και τρεις τραυματίες, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Το βίντεο τραβήχτηκε από κάμερα ενσωματωμένη στο κράνος σκιέρ κι αποτυπώνει τη στιγμή που ο τεράστιος όγκος χιονιού κυλά στην πλαγιά της πίστας, προς τους σκιέρ.

Στο ξεκίνημα του βίντεο, βλέπουμε τον σκιέρ να ετοιμάζεται να κατέβει την πλαγιά. Στη συνέχεια, και αφού έχει ξεκινήσει την κατάβαση, ακούμε ένα παράξενο βουητό.

Ο σκιέρ γυρίζει το κεφάλι και βλέπει την πελώρια χιονοστιβάδα να έρχεται κατά πάνω του με ταχύτητα, «θάβοντας» στο διάβα της μερικά άτομα.

Η εικόνα του κατάλευκου «τσουνάμι» τρομοκρατεί τον σκιέρ, ο οποίος φυσικά αυξάνει ταχύτητα, προσπαθώντας να ξεφύγει από την εμβέλειά του. Ο άνδρας ακούγεται να ενθαρρύνει και τα άτομα που βρίσκονται μπροστά του να βιαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι η χιονοστιβάδα σημειώθηκε γύρω στις 14.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα), την ώρα που η πίστα Κανταχάρ, που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2.600 μέτρων, ήταν γεμάτη κόσμο.

Εκατοντάδες διασώστες πραγματοποίησαν έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους, κατά τν διάρκεια της νύχτας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη το πρωί, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν εγκλωβίστηκε κανείς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που παγιδεύονται σε χιονοστιβάδες κάνουν σκι εκτός πίστας, μακριά από τις πλαγιές που συντηρούνται από χιονοδρομικά κέντρα και χρησιμοποιούνται από την πλειοψηφία των τουριστών.

Οι πλαγιές που συντηρούνται είναι συνήθως πολύ ασφαλείς, καθώς το ύψος και ο όγκος του χιονιού ελέγχεται από τους υπεύθυνους των χιονοδρομικών κέντρων ώστε να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος.