Παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό της γείτονος να δηλώνει ότι η προσχώρηση της ΠΓΔΜ στην Συμμαχία αποδεικνύει πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο προς την ανάπτυξη και επηρεάζει το μέλλον τόσο των σημερινών όσο και των επόμενων γενεών.

Ο Ζ. Ζάεφ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα κατάφερε να επιστρέψει στον κύριο «αυτοκινητόδρομο» με προορισμό την Ευρώπη, ενώ μέχρι πρότινος αγκομαχούσε στον βοηθητικό δρόμο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου MIA.

Από την πρόσοψη του κτίσματος έχει αφαιρεθεί η επιγραφή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με την προοπτική να αντικατασταθεί από το καινούργιο συνταγματικό όνομα, που προσθέτει τον προσδιορισμό «Βόρεια».

Ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, στην ομιλία του, αποκάλεσε τρεις φορές τη χώρα «Βόρεια Μακεδονία», ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές των κοινοβουλίων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, οδηγεί στην κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών, που προβλέπει την μετονομασία της γειτονικής χώρας, σε Βόρεια Μακεδονία, θα ενεργοποιηθεί τυπικά αφότου τα Σκόπια παραλάβουν την ρηματική διακοίνωση από την Αθήνα, που θα ενημερώνει για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο NATO.

Έως τώρα η σκοπιανή κυβέρνηση δεν έχει λάβει την διακοίνωση από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αν και σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου θα σταλεί χθες Δευτέρα.

Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα ολοκληρωθεί αφότου και τα 29 κράτη-μέλη κυρώσουν σε εθνικό επίπεδο το πρωτόκολλο εισδοχής. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που το έπραξε.