Η Ρωσία προτίθεται να εξετάσει νέες προτάσεις από τις ΗΠΑ για την αντικατάσταση της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς (INF) με μια άλλη στην οποία θα περιλαμβάνονται περισσότερες χώρες, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι ανέστειλε τη συμμετοχή της στην INF αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από αυτή κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβιάζει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης δήλωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο σύναψης νέας συμφωνίας παρόμοια με την INF, που χρονολογείται από το 1987, στην οποία θα συμμετέχουν και άλλες χώρες εκτός των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

«Φυσικά και είδαμε την αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου στο ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας η οποία θα μπορούσε να υπογραφεί σε ένα όμορφο δωμάτιο και στην οποία θα περιλαμβάνονται και άλλες χώρες», σχολίασε ο Ριαμπκόφ.

«Ανυπομονούμε να συγκεκριμενοποιηθεί αυτή η πρόταση», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει στείλει στη Μόσχα καμία συγκεκριμένη πρόταση για μια νέα συμφωνία.