Άσκηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να απαγορευτεί πιθανή επαναπροώθηση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών εξετάζει η υπεράσπισή τους, προκειμένου να προλάβει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να υποκύψει στις πιέσεις της Άγκυρας.

«Βλέπω πραγματικά απίθανο αυτό το ενδεχόμενο, παραβίασης δηλαδή της απόφασης του Αρείου Πάγου» σημείωσε πάντως στον ΣΚΑΪ ο δικηγόρος τους Χρίστος Μυλωνόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την επικήρυξή τους πρόκληση για τη διεθνή νομιμότητα και την ελληνική κυριαρχική εξουσία. «Η Τουρκία ζητεί από την έλληνα πρωθυπουργό να παραβιάσει θεμελιώδεις αρχές του ελληνικού πολιτεύματος και να παρακάμψει τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου… (Η επικήρυξη) θυμίζει φετφά του αγιατολάχ κατά του συγγραφέα των σατανικών στίχων Σαλμάν Ρούσντι» σχολίασε.

Η Τουρκία, πρόσθεσε ο συνήγορος των «οκτώ», ζητεί να περιφρονηθεί πλέον η νομιμότητα, και να επιδιωχθεί η περιέλευση των οκτώ αξιωματικών με άλλο τρόπο.

Έκανε επίσης λόγο «πολιτιστικό αταβισμό και παλινόρθωση σε εποχές βίας και αυθαιρεσίας». «Διακαής επιδίωξη και θέμα γοήτρου να δικάσει τους οκτώ η Τουρκία, το ίδιο έκανε και με τον Οτσαλάν». «Η ΕΛΑΣ εφόσον επιτελεί τα καθήκοντα της δεν θα υπάρξει άσχημη εξέλιξη» επισήμανε.

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. μετά την επικήρυξη

Σε συνεχή αστυνομικό κλοιό σε απομονωμένο χώρο σε περιοχή της Βόρειας Αττικής βρίσκονται οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί μετά την επικήρυξή τους από την τουρκική κυβέρνηση.

Οι στρατιωτικοί, που κατηγορούνται από την Άγκυρα για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, παραμένουν σε οικήματα ασφαλείας, σε χώρο σε βόρεια προάστια της πρωτεύουσας ο οποίος φυλάσσεται από ισχυρή αστυνομική δύναμη και με μονάδες επικάλυψης. Ο κύριος φόβος των κυβερνητικών παραγόντων αλλά και των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι να μην πέσουν θύματα αρπαγής πρακτόρων της ΜΙΤ ή άλλης εγκληματικής ενέργειας.

Πάντως η κίνηση της Τουρκίας να αναδείξει σε μείζον θέμα την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών κατά την ημέρα επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα καθώς και να τους επικηρύξει με 700.000 ευρώ έκαστον, προκάλεσε επικριτικά σχόλια από μερίδα του διεθνούς Τύπου.

Με άρθρο τους στη γαλλική Liberation ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και ο διευθυντής της ελληνογαλλικής ορχήστρας Διονύσιος Ντερβί-Μπουρνιά, σχολιάζοντας την επικήρυξη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, παρομοιάζουν την κατάσταση με «κακοστημένο γουέστερν» και επιτίθενται στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Πρόκειται για πραξικοπηματίες, όπως υπόστηρίζει εδώ και τρία χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν;

“Οι τουρκικές Αρχές δεν έδωσαν κανένα αξιόπιστο στοιχείο”, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα μετά από μια δικαστική οδύσσεια στο τέλος της οποίας οι αξιωματικοί όχι μόνον απηλλάγησαν από κάθε κατηγορία αλλά τους χορηγήθηκε και πολιτικό άσυλο λόγω των κινδύνων για τη ζωή τους από μια έκδοση».