Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς εξέφρασε την άποψη ότι οι συνθήκες, σε διεθνές επίπεδο, ευνοούν την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου. «Είναι απαραίτητο να επιταχύνουμε τον διάλογο για το Κόσοβο, να πετύχουμε μια βιώσιμη λύση, να μην χάσουμε χρόνο. Είναι προς το συμφέρον της Σερβίας η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί το συντομότερο, διότι οι διεθνείς σχέσεις μπορεί να αλλάξουν» επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Τράμπ είναι η πρώτη κυβέρνηση των ΗΠΑ που άνοιξε την πόρτα στην δυνατότητα να βρεθεί συμβιβαστική λύση στον διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας. «Η Σερβία πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτήν την πολιτική συγκυρία διότι, όπως κατά το παρελθόν, έτσι και στο μέλλον μπορεί να εμφανιστεί κάποια νέα κυβέρνηση η οποία θα θεωρεί συμβιβασμό μόνο την αναγνώριση του Κοσόβου από την Σερβία» τόνισε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Ο κ. Ντάτσιτς υπογράμμισε ότι η ανάγκη συμβιβασμού υποστηρίζεται και από την επίτροπο Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ίσως , όποιος την διαδεχθεί στην θέση αυτή, να μην είναι τόσο θετικός απέναντι σ’ αυτή την προοπτική. Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας επισήμανε ότι η λύση στο ζήτημα του Κοσόβου θα πρέπει να βρεθεί σε ένα ή το πολύ σε δύο έτη και εκτίμησε ότι, «αν δεν λυθεί το ζήτημα μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, δύσκολα θα υπάρξει ποτέ λύση».