Η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους στρατιώτες της από το Αφγανιστάν μέσα σε διάστημα ενός έτους, ανέφερε σήμερα μια υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Άμυνας, μετά τις πληροφορίες ότι είναι πιθανόν οι ΗΠΑ να μειώσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη χώρα αυτή.

Η πηγή είπε σε μια ομάδα δημοσιογράφων ότι η υπουργός Άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα ζήτησε από τη στρατιωτική διοίκηση να καταρτίσει ένα αρχικό σχέδιο για την πλήρη αποχώρηση των ιταλικών δυνάμεων.

«Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι 12 μήνες», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Ιταλία έχει στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής αποστολής, η χώρα έχει αναπτύξει 900 στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον περασμένο Ιούνιο, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να μειώσει τον αριθμό αυτό, όμως η πληροφορία ότι η υπουργός ζήτησε να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την πλήρη αποχώρησή τους αιφνιδίασε ορισμένους συναδέλφους της.

«Το άκουσα μόλις σήμερα… Δεν με έχει ενημερώσει γι αυτό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι, στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στο Ισραήλ.

Επίσης, μια πηγή της Λέγκας είπε ότι η Ιταλία έχει δεσμευτεί να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν. «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση προς το παρόν, μόνο μια εκτίμηση από την αρμόδια υπουργό», είπε η πηγή αυτή.