Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι δήλωσε  ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων στηρίζεται σε μια διεθνή συμφωνία και δεν θα είναι αναγκαία μακροπρόθεσμα. «Κανένας Αφγανός δεν θέλει ξένες δυνάμεις στη χώρα του μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο Γάνι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Η σημερινή παρουσία ξένων δυνάμεων στηρίζεται στην ανάγκη και αυτή η ανάγκη πάντα εξυπηρετούνταν και θα εξυπηρετείται (..) και βάσει ενός ακριβούς και ρυθμισμένου σχεδίου προσπαθούμε να τη μειώσουμε στο μηδέν», σημείωσε.

Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 17 χρόνια πολέμου, δήλωσε παράλληλα σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, υπογράμμισε ότι επετεύχθη «σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ όσον αφορά μια απόσυρση των ξένων δυνάμεων, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται να διεξαχθούν κι άλλες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας.

«Βεβαίως και δεν επιδιώκουμε μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν», δήλωσε από την Καμπούλ ο αξιωματούχος αυτός των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Γάνι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα κάλεσε επίσης τους Ταλιμπάν να «δεσμευτούν σε σοβαρές συνομιλίες» με την κυβέρνηση της Καμπούλ, μετά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα μεταξύ αυτών και Αμερικανών εκπροσώπων.

«Καλώ τους Ταλιμπάν (…) να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση, σημείωσε ο Αφγανός πρόεδρος.

Οι αφγανικές αρχές διαμαρτύρονται ότι έχουν αποκλειστεί από τις συνομιλίες στο Κατάρ και προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν χρειάζεται την έγκριση της Καμπούλ.

«Θέλουμε ειρήνη, την θέλουμε γρήγορα, αλλά την θέλουμε με σχέδιο», συνέχισε ο Γάνι. «Δεν ξεχνάμε ότι τα θύματα αυτού του πολέμου είναι Αφγανοί και ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει επίσης να γίνεται από τους Αφγανούς», σημείωσε, στο διάγγελμά του αυτό το οποίο έκανε την επομένη συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο οποίος είχε μόλις φτάσει στο Αφγανιστάν από την Ντόχα.

Ο Χαλιλζάντ διαβεβαίωσε τον Γάνι ότι οι ΗΠΑ παραμένουν πεπεισμένες ότι «η μόνη λύση για μια διαρκή ειρήνη στο Αφγανιστάν είναι ένας διάλογος μεταξύ των Αφγανών», και ότι ο ρόλος του συνίσταται στο να «διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ των Αφγανών, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η αφγανική προεδρία.

Ο Χαλιλζάντ έφτασε χθες το βράδυ στο Αφγανιστάν μετά τις συνομιλίες για έξι ημέρες μεταξύ των εκπροσώπων των Ταλιμπάν και Αμερικανών αξιωματούχων στη Ντόχα κατά την οποία οι δύο πλευρές γνωστοποίησαν ότι σημειώθηκε «πρόοδος».

Η άνευ προηγουμένου διάρκεια των συνομιλιών αυτών δημιούργησε ελπίδες για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ως βάση για επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Καμπούλ, μολονότι εξακολουθούν να υφίστανται πολλά σημεία διαφωνίας.