Ο κόσμος του τένις αναγνωρίζει πλέον τον Στέφανο Τσιτσιπά ως έναν από τους νέους πρωταγωνιστές των μεγάλων τουρνουά. Η αλήθεια είναι πως ο νεαρός πάλεψε πολύ για αυτό. Οταν πέρυσι άρχισε να συστήνεται στο ευρύτερο κοινό μέσα από το επιθετικό και γεμάτο ενέργεια παιχνίδι του, ήξερε πως σύντομα θα έφτασε η στιγμή της δικαίωσης.

Υστερα από δύο χρόνια επαγγελματικής καριέρας, αισθάνθηκε ότι πλέον πλησίαζε σε αυτό που είχε ονειρευτεί.

Κλείνοντας το 2018 στο Νο 15 της παγκόσμιας κατάταξης, ήταν αποφασισμένος να περάσει από την περίοδο της γνωριμίας, στην επιβεβαίωση. Κι η αλήθεια είναι ότι δεν έχασε καθόλου χρόνο.

Αλματα

Κινήθηκε όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει. Με μεγάλα άλματα. Η πορεία του στο Οπεν της Αυστραλίας έστρεψε τα βλέμματα επάνω του, αφήνοντας στην άκρη όλους τους μεγάλους του τένις.

Η πρόκριση επί του Φέντερερ, του αθλητή που αποτελούσε από μικρή ηλικία το ίνδαλμά του, έμοιαζε με όνειρο, ωστόσο οι φωνές των ελλήνων ομογενών από τις εξέδρες της Rod Laver Arena, του υπενθύμιζαν κάθε στιγμή ότι ζει μια πραγματικότητα.

Η ζωή του Στέφανου Τσιτσιπά εύκολα μπορεί να γίνει ταινία, όπως και τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Κι οι δύο είχαν το ταλέντο. Ηθελαν πολύ να πετύχουν και δούλεψαν για αυτό. Ο 20χρονος πρωταθλητής θα πρέπει να το έχει διαβάσει.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Telegraph», ο άγγλος δημοσιογράφος έγραψε πως δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστα λεπτά για να καταλάβει πως δεν είχε μπροστά του έναν τυπικό αθλητή, αλλά έναν «φωτογράφο, ταξιδιώτη, φιλόσοφο». Ο Τσιτσιπάς έχει βρει αυτή την απασχόληση για να χαλαρώνει. Ομως κι ο ίδιος απολαμβάνει να μοιράζεται εικόνες και φιλμάκια μέσω του καναλιού του στο You Tube. Κι η αλήθεια είναι πως δείχνει εντελώς διαφορετικός από τα υπόλοιπα παιδιά της Next Gen. Προτιμά τη δημιουργία, παρά το Play Station.

Η καταγραφή του 2018 περιλαμβάνει ένα τεράστιο άλμα 76 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη και δικαίως  βραβεύτηκε από την ATP, ως ο πιο βελτιωμένος παίκτης της χρονιάς. Με σταθμούς τη Βαρκελώνη, το Γουίμπλεντον, το Τορόντο, τη Στοκχόλμη και το Μιλάνο, πέρα από το βραβείο άρχισε σιγά σιγά να χρησιμοποιεί την τροπαιοθήκη του. Ενας τίτλος στο Οπεν της Στοκχόλμης και άλλος ένας στο ATP Next Gen Finals. Η αρχή είχε γίνει.

Τον πρώτο μήνα του 2019 ο Τσιτσιπάς έχει καταφέρει να ξεσηκώσει την ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης. Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν αναφερθεί αρκετές φορές στο κλίμα γιορτής που επικρατεί στο Melbourne Park τις ημέρες των αγώνων του. «Είναι ο νέος ήρωάς τους» αναφέρει η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung», που επισημαίνει όπως και η «Telegraph», τη διαφορετικότητα αυτού του παιδιού, με τους συνομηλίκους του. «Οταν δεν παίζει τένις, τραβά φωτογραφίες και βίντεο για το κανάλι του στο YouTube». Επικαλείται μάλιστα δικά του λόγια: «Το τένις είναι σημαντικό, αλλά όχι το σημαντικότερο στη ζωή. Ολοι έχουμε κι άλλα ταλέντα, τα οποία δεν πρέπει να αφήνουμε»

Το βασικό για τον Τσιτσιπά είναι ότι δεν εφησυχάζει: «Δεν νομίζω ότι η επιτυχία έρχεται αμέσως, γι’ αυτό χρειάζεται συνέχεια να δουλεύω και να βελτιώνομαι» έχει πει.

Ο Τσιτσιπάς έχει ένα κοινό στοιχείο με τον Αντετοκούνμπο. Οι ειδικοί στο ΝΒΑ συγκρίνουν αρκετές φορές τον 24χρονο άσο των Μιλγουόκι Μπακς με τους παλαιούς σπουδαίους παίκτες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Τσιτσιπά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέποντάς τον θυμούνται τον Ρότζερ Φέντερερ σε ηλικία 19 χρονών, όταν νίκησε τον Πιτ Σάμπρας στο Γουίμπλεντον: βλέπουν την ίδια ηρεμία και εμπιστοσύνη στο παιχνίδι του.  Ο 37χρονος Ελβετός βέβαια, παρατήρησε ότι κάποια στοιχεία του παιχνιδιού του Τσιτσιπά δείχνουν να ταιριάζουν περισσότερο με αυτά του Ράφα Ναδάλ. Το ουσιαστικό είναι πως γίνεται συνέχεια λόγος γύρω από το όνομά του και, κυρίως, αυτά που λέγονται είναι μόνο θετικά.