Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεμήνυσε στη Βρετανία ότι θα μπορούσε να έχει μια διαφορετικού είδους συμφωνία για το Brexit αφού το κοινοβούλιό της απέρριψε απερίφραστα αυτή που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι – αλλά μόνο εάν το Λονδίνο αλλάξει τα βασικά του αιτήματα.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Μέι και προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας άτακτης υποχώρησης είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εντείνει τις προετοιμασίες της, δήλωσε, για μια άτακτη έξοδο που θα προκαλούσε αναταραχή σε όλη την Ευρώπη.

Ο Μπαρνιέ άφησε να εννοηθεί ότι ο τρόπος για να προχωρήσουν τα πράγματα θα ήταν η Βρετανία να αποδεχθεί μια ακόμα στενότερη ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς της ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσει μια πολύ στενή εμπορική σχέση στο μέλλον – Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι το Λονδίνο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εγκαταλείψει την αποφασιστικότητά του να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση και την κεντρικά ρυθμιζόμενη ενιαία αγορά.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλα τα άλλα κράτη-μέλη, ο Μπαρνιέ δήλωσε: «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει να επιτρέψει να αλλάξουν οι κόκκινες γραμμές του στο μέλλον, και λαμβάνει αυτή την απόφαση προς όφελος της φιλοδοξίας να προχωρήσει πέρα από μια απλή αλλά όχι αμελητέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αμέσως έτοιμη … να απαντήσει θετικά».

Την πρόταση για μια «στενότερη σχέση» απηχούσαν και τα σχόλια του επικεφαλής διαπραγματευτή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φέρχοφσταντ.

Ωστόσο, ο Μπαρνιέ και άλλοι έσπευσαν να τονίσουν το πώς η ψηφοφορία στο Λονδίνο αποκάλυψε μόνο διαφωνίες, χωρίς να ρίχνει φως στο πώς θα μπορούσε ουσιαστικά το Λονδίνο να συσπειρωθεί σε μια συναινετική θέση, 10 μόλις εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη έξοδο από την ΕΕ.

«Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ πείτε μας τελικά τι θέλετε να πετύχετε», ήταν η έκκληση του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαίκού Κόμματος και σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει «περιθώριο για ελιγμούς» σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση της σημερινής συμφωνίας, την οποία οι υποστηρικτές του Brexit λένε ότι αφήνει τη Βρετανία υπερβολικά συνδεδεμένη με τους κανόνες της ΕΕ, κυρίως λόγω της ρήτρας του «backstop», που στόχο έχει να αποτρέψει την έγερση σκληρών συνόρων κατά μήκος της ιρλανδικής νήσου.

Ο Μπαρνιέ επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε αυτό το ζήτημα. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθούν όλες οι επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας», δήλωσε στην αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου. «Έχουμε σεβαστεί και συνεχίζουμε να σεβόμαστε τη δημοκρατική κοινοβουλευτική διαβούλευση στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν θα κάνω εικασίες για διαφορετικά σενάρια. Αυτό που έδειξε η χθεσινή ψηφοφορία είναι ότι οι πολιτικές συνθήκες για την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης δεν υπάρχουν ακόμα στο Λονδίνο».

Κάποιοι ευρωβουλευτές κάλεσαν τη Βρετανία να διενεργήσει εκ νέου δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ. Ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρησιμοποιώντας μια φράση που συχνά αποδίδεται στον μυθιστοριογράφο Κ.Σ. Λιούις, υπαινίχθηκε ότι η Βρετανία θα πρέπει να αφήσει πίσω της τις δυσκολίες του παρελθόντος και να επιδιώξει μια νέα αρχή με την ΕΕ. «Δεν μπορεί να γυρίσεις πίσω και να αλλάξεις την αρχή», δήλωσε ο πρώην Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών. «Μπορείς όμως να ξεκινήσεις εκεί που είσαι και να αλλάξεις το τέλος».

Ωστόσο, ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πρώην ηγέτης του βρετανικού κόμματος UKIP που ηγήθηκε της καμπάνιας το 2016 υπέρ του Brexit, δήλωσε στους συναδέλφους του στο ευρωκοινοβούλιο ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα έβγαζε μια ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία υπέρ του Brexit διότι οι Βρετανοί έχουν εξοργιστεί από τη στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις.