Να διεξαχθούν «δίκαιες και ελεύθερες» εκλογές στη Βενεζουέλα ζήτησε και πάλι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, δυο μέρες πριν αρχίσει η δεύτερη εξαετής προεδρική θητεία του Μαδούρο.

«Θεωρούμε πως οι προεδρικές εκλογές (του 2018) δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε αξιόπιστες. Η ΕΕ ζητεί να διεξαχθούν νέες εκλογές, ελεύθερες και δίκαιες», δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η δεύτερη θητεία του Νικολά Μαδούρο αρχίζει μεθαύριο Πέμπτη, με τις υποψίες περί μη θεμιτής εκλογής του, να προαναγγέλουν την περαιτέρω απομόνωση της Βενεζουέλας που ήδη πλήττεται από βαθιά οικονομική κρίση.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ επανέλαβε πως μια «ειρηνική λύση, πολιτική και δημοκρατική», είναι ο «μοναδικός τρόπος» εξόδου από την κρίση στην οποία είναι βυθισμένη αυτή η χώρα.

Η ορκωμοσία του Μαδούρο, θα γίνει ενώπιον του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου (TSJ) και όχι του κοινοβουλίου, μοναδικού θεσμού που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι η επανεκλογή του Μαδούρο στις 20 Μαΐου, αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Επιπλέον η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε 18 δημόσιους λειτουργούς της Βενεζουέλας, εξαιτίας της επιδείνωσης της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.

Με εξαίρεση το Μεξικό, 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς, μέλη της Ομάδας της Λίμα, κάλεσαν στις 4 Ιανουαρίου τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας να παραιτηθεί από τη δεύτερη θητεία του και να μεταβιβάσει τις εξουσίες στο κοινοβούλιο.

«Πρόκειται για ενθάρρυνση πραξικοπήματος» κατήγγειλε ο Καράκας