«Εντατικές» διπλωματικές επαφές διεξάγονται σήμερα Τρίτη 8/1 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποδοχή 49 μεταναστών που έχουν αποκλειστεί στα πλοία δύο γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, πάνω στα οποία η κατάσταση είναι «τεταμένη».

«Δεκαοκτώ ημέρες είμαστε όμηροι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη θάλασσα. Η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά τουλάχιστον όλος ο κόσμος άρχισε να τρώει», ανακοίνωσε η ΜΚΟ Sea-Watch, καθώς ένα τμήμα των 32 μεταναστών τους οποίους διέσωσε στις 22 Δεκεμβρίου αρνούνταν να λάβουν τροφή τις τελευταίες ημέρες.

Το πλοίο βρίσκεται τώρα στα χωρικά ύδατα της Μάλτας όπου του δόθηκε άδεια να εισέλθει προκειμένου προστατευθεί από την κακοκαιρία, όπως και σε εκείνο της ΜΚΟ Sea-Eye, που περισυνέλεξε άλλους 17 μετανάστες στις 29 Δεκεμβρίου.

Καθώς ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε για αυτούς «επείγουσα έκκληση» την Κυριακή (προχθές) στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε λόγο σήμερα για «εντατικές επαφές» που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Τα κράτη μέλη οφείλουν να επιδείξουν συγκεκριμένη αλληλεγγύη. Τα πρόσωπα που βρίσκονται πάνω στα πλοία έχουν ανάγκη να αποβιβαστούν με ασφάλεια χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», επέμεινε.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ιταλία έχουν δηλώσει πως είναι έτοιμες να υποδεχθούν ένα μέρος των μεταναστών.

Η Ισπανία δήλωσε επίσης διαθεσιμότητα υπενθυμίζοντας παράλληλα πως έχει ήδη δεχθεί περισσότερους από 300 μετανάστες που διασώθηκαν επίσης στις 22 Δεκεμβρίου από μια ισπανική ΜΚΟ, πάντα στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης.

Όμως η Μάλτα απαιτεί επίσης να περιληφθεί στη συμφωνία ο διαμοιρασμός των 249 μεταναστών τους οποίους διέσωσε και υποδέχθηκε εδώ και δέκα ημέρες περίπου. Όμως το σύνολο των θέσεων που προτείνουν οι διάφορες χώρες ξεπερνά τις 49 αλλά δεν φθάνει τις 300, σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή.