Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 7/1 ότι 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες στην Τουρκία επωφελούνται από την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ μέσω του σημαντικότερου μέχρι σήμερα προγράμματος βοήθειας σε μετρητά.

Πρόκειται για το Δίκτυο Κοινωνικής Ασφάλειας Έκτακτης Ανάγκης (Εmergency Social Safety Net), το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό πρόγραμμα της ΕΕ, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και παρέχει στους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες μηνιαίες μεταφορές μετρητών μέσω χρεωστικής κάρτας για να τους βοηθήσει να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, όπως τρόφιμα, φάρμακα, έξοδα ενοικίου, κ.λπ.

Επιπλέον, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα της ΕΕ που βοηθά τα παιδιά των προσφύγων να εγγραφούν και να φοιτήσουν σε σχολεία στην Τουρκία, το «Conditional Cash Transfer for Education», έχει ξεπεράσει τους αρχικούς στόχους του και τώρα υποστηρίζει τις οικογένειες περισσότερων από 410.000 παιδιών. Το πρόγραμμα βασίζεται στο Δίκτυο Κοινωνικής Ασφάλειας Έκτακτης Ανάγκης και παρέχει βοήθεια σε μετρητά σε ευάλωτες οικογένειες προσφύγων με παιδιά που παρακολουθούν τακτικά το σχολείο.

Ο επιτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης επισκέφθηκε σήμερα την Άγκυρα και με αυτήν την ευκαιρία δήλωσε ότι «1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Η ΕΕ σε συνεργασία με την Τουρκία βοηθά τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες. Είμαι πολύ περήφανος για τα όσα επιτύχαμε μαζί με την Τουρκία, θα συνεχίσουμε αυτήν την υποστήριξη, εστιάζοντας στη βιώσιμη βοήθειά μας».

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι για το 2019 προβλέπεται ανθρωπιστική χρηματοδότηση της ΕΕ προς τους πρόσφυγες της Τουρκίας, ύψους 640 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 80 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξη της εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτή η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος της δεύτερης δόσης των 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται, ότι η λεγόμενη «Διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία» δημιουργήθηκε το 2015, μετά από έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία. Το συνολικό ποσό βοήθειας της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ανέρχεται 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ για το 2016-2017 και 3 δισ. ευρώ για το 2018-2019.

Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την κοινωνική ασφάλεια υλοποιείται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (World Food Programme) και την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές. Με χρηματοδότηση από την ΕΕ, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, οι πρόσφυγες λαμβάνουν περίπου 20 ευρώ ανά άτομο τον μήνα, καθώς και τριμηνιαίες προσαυξήσεις για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, η διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία επικεντρώνεται στην εκπαίδευση, τη διαχείριση της μετανάστευσης, την υγεία, τις δημοτικές υποδομές και την κοινωνικοοικονομική στήριξη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3,9 εκατομμύρια πρόσφυγες (3,6 εκατομμύρια είναι Σύροι) και είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο. Πάνω από το 95% των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία παραμένουν εκτός των καταυλισμών με περιορισμένη αλλά αυξανόμενη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Η ΕΕ έχει συνάψει 58 ανθρωπιστικά σχέδια με 20 ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες συνεργάζονται στενά με τις τουρκικές οργανώσεις-εταίρους για να βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες.