Ένα ταξίδι Γ’ θέση με τον Υπερσιβηρικό και μια γλυκόπικρη ιστορία για το ελληνικό παράδοξο ενός μουσείου Design, αυτό της Θεσσαλονίκης, που όμως δεν υπήρξε ποτέ, φέρνει τον Ιανουάριο στην οθόνη του το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc.

Το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ «Ταξίδι στην Γ’ θέση» (2017) του Ροντιόν Ισμαήλοφ, διασχίζει με τον Υπερσιβηρικό τη μακρύτερη σιδηροδρομική διαδρομή του κόσμου και παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2016 ο ρώσος σκηνοθέτης περιπλανάται στα ανοιχτά βαγόνια της Γ΄ θέσης, καταγράφοντας τις συζητήσεις του με τους συνεπιβάτες του.

Ενας πρώην κρατούμενος επιστρέφει σπίτι του για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια, ένας ηλικιωμένος κουβαλά λιχουδιές για τα εγγόνια του, μια πολυμελής οικογένεια γιορτάζει την έλευση του νέου χρόνου, δύο Γιαπωνέζοι φοιτητές μεθούν μαζί με Ρώσους εργάτες.

Η ταινία προβάλεται στις 9 Ιανουαρίου, στις 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31) και την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στον Κινηματογράφο Δαναό, (Λ. Κηφισίας 109). Προλογίζει ο Κώστας Αϊβαλιώτης, συνιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας-Ethnofest και διευθυντής διανομής και Προώθησης (Hellas Film) στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Στο ντοκιμαντέρ «Πως να κλέψετε μια καρέκλα» (2017) του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου πρωταγωνιστεί ο πνευματώδης και χαρισματικός designer και συλλέκτης Στέργιος Δελιαλής. «Πίσω στα ’90s η Θεσσαλονίκη είχε την ευκαιρία να αποκτήσει ένα από τα πρώτα μουσεία design στον κόσμο. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν να εξασφαλιστεί μια στέγη για την εμβληματική συλλογή του σπουδαίου designer Στέργιου Δελιαλή. Σήμερα, δυο δεκαετίες αργότερα, η συλλογή παραμένει άστεγη» λέει το σκηνοθετικό σημείωμα. Η ταινία προβάλεται την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στις 19.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στον Κινηματογράφο Δαναό. Τις προβολές θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Καμπούρογλου.