Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, στη Βουλή, με αιχμή το νομοσχέδιο για το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη μετατροπή της Βουλής σε «πλυντήριο αδιαφάνειας και ημαρτημένων» μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου για την αναδρομική νομιμοποίηση δαπανών για τη διετία 2017 – 2018 και παρατείνει τις απευθείας αναθέσεις στο προσφυγικό και για το 2019, που ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μπαράζ τροπολογιών (13 υπουργικές μέχρι τώρα).

«Το κάνατε το μεγαλύτερο πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, δαπανών και ευθυνών. Είναι ντροπή! Καταπατάτε οποιαδήποτε έννοια διαφάνειας στη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Αυτό είναι λαθρονομοθέτηση. Απορώ με το θράσος σας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με σαφείς αιχμές για προσπάθεια της κυβέρνησης για νομιμοποίηση δαπανών τις οποίες πιθανόν να απέρριψε η Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες συνθήκες.

Στην πρακτική της κυβέρνησης αντέδρασε και ο Θεόδωρος Παπθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο οποίος κατήγγειλε «ξέπλυμα ημαρτημένων και ευθυνών» της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, με κατηγορίες ότι επιχειρείται νομιμοποίηση του «πάρτι» στα κονδύλια του προσφυγικού φορτώνοντας το βάρος στους φορολογούμενους. «Σήμερα αποφασίσατε να κάνετε ξέπλυμα μέσω του νομοσχεδίου και τροπολογιών. Είναι πρωτοφανές και παράνομο. Είναι συγκάλυψη των ημαρτημένων σας. Παρακάμπτετε το ευρωπαϊκό δίκαιο και εγκαθιδρύετε ένα Συριζαϊκό Δίκαιο όπου ο υπουργός κάνει ότι θέλει και νομιμοποιεί αναδρομικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι το άρθρο 6 του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση δαπανών του Υπουργείου για το προσφυγικό αποτελεί την «επιτομή της παρανομίας, της αυθαιρεσίας και της αδιαφάνειας» μέσω τακτοποίησης «ατασθαλιών».

Αντίστοιχα  η αντιπολίτευση έστρεψε τα πυρά της στην κυβέρνηση και με αφορμή τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο και φτάνουν μέχρι τώρα τις 13, ξεπερνώντας σε όγκο το ίδιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με από αυτές να νομιμοποιούν αναδρομικά δαπάνες υπουργείων.

«Όσο μιλούσε ο κ. Βαρβιτσιώτης ήρθε κι άλλη τροπολογία για νομιμοποίηση δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μπορεί να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιες δαπάνες θέλει να ξεπλύνει να ξέρουμε κι εμείς τι μας γίνεται; Γιατί αυτό είναι παρωδία», σχολίασε δηκτικά ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης.

Κατά της πρακτικής κακής νομοθέτησης της κυβέρνησης στράφηκε και η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, σχολιάζοντας ότι «Δεν είναι μεταναστευτική πολιτική αλλά κοροϊδευτική πολιτική αυτή».