«Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα μετά την «Έκρηξη» και τη «Χώρα Προέλευσης», θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τμήμα «Πανόραμα» του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2019.

Ο Σύλλας Τζουμέρκας περιγράφει την ταινία ως ένα έντονο και προκλητικό δράμα-θρίλερ για τη χαμένη αξιοπρέπεια, τη λύτρωση και τα μυστικά που κρύβονται στους βάλτους. Στο επίκεντρο της ταινίας, βρίσκονται δύο γυναίκες, μια αστυνομικός και μια εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στη Δυτική Ελλάδα. Όταν ένας μυστηριώδης θάνατος φέρνει τα πάνω-κάτω στη μικρή τους πόλη και πυροδοτεί έναν άγριο κύκλο βίας, οι ζωές των δύο γυναικών που μέχρι χτες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν. Η συνάντησή τους θα μπορούσε να είναι η σωτηρία τους.

Αφιερωμένο στην αναζήτηση για ό,τι είναι νέο, αντισυμβατικό και άγριο στον κινηματογράφο, το Πανόραμα του Διεθνούς Φεστιβάλ του Βερολίνου, πολιτικό, έντονο, φεμινιστικό και αισθησιακό, έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο τμήμα του κοινού, ενώνοντας στο πρόγραμμά του νέα ταλέντα του παγκόσμιου σινεμά και καινούριες ταινίες γνωστών σκηνοθετών. Στο Πανόραμα της Μπερνινάλε έχουν κάνει παγκόσμια ή ευρωπαϊκή πρεμιέρα ταινίες, όπως «The Broken Circle Breakdown» του Φέλιξ Φαν Γκρόνινγκεν, «Bullhead» του Μάικλ Ρόσκαμ, «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ κ.ά.

Στο «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», ο βραβευμένος σκηνοθέτης ξανασυνεργάζεται για τους δύο κεντρικούς γυναικείους ρόλους με την Αγγελική Παπούλια και τη Γιούλα Μπούνταλη, πρωταγωνίστριες της «Χώρας Προέλευσης» αντίστοιχα. Γύρω τους, τα πρόσωπα της σκοτεινής κοινότητας ερμηνεύουν οι Χρήστος Πασσαλής, Αργύρης Ξάφης, Θανάσης Δόβρης, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρία Φιλίνη, Κρίστιαν Κουλμπίντα, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Μιχάλης Κίμωνας, Θάνος Τοκάκης, Λαέρτης Βασιλείου, Άλκηστις Πουλοπούλου και Κατερίνα Χέλμη.

Το σενάριο της ταινίας συνυπογράφουν η Γιούλα Μπούνταλη με τον Σύλλα Τζουμέρκα στην τρίτη τους κινηματογραφική συνεργασία, ενώ στο πρωτότυπο σάουντρακ, συμπράττουν τρεις ετερόκλητοι καλλιτέχνες: ο Σουηδός Jean-Paul Wall, οι σταθεροί συνεργάτες του Τζουμέρκα drog_A_tek, και ο Φοίβος στην πρώτη του συμμετοχή σε κινηματογραφική ταινία.

Η ταινία, όπως και οι προηγούμενες του σκηνοθέτη, είναι μια παραγωγή της Μαρίας Δρανδάκη της Homemade Films, σε συμπαραγωγή με τους Τίτους Κρέγενμπεργκ, Έλεν Χάβενιθ και Ούλε Βίρενχεντ από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία αντίστοιχα. Τις διεθνείς πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η New Europe Film Sales, ενώ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τη StraDa Films.

Ο Σύλλας Τζουμέρκας γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Γράφει, σκηνοθετεί και παίζει στο σινεμά και το θέατρο. Η πρώτη του ταινία, «Χώρα Προέλευσης», έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας. Η δεύτερη ταινία του, «H Έκρηξη» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Λοκάρνο, προβλήθηκε σε πάνω από 80 φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο και κυκλοφόρησε σε 20 χώρες.