«Δημοσιεύματα που φέρουν τον Πρωθυπουργό να συνομιλεί με συνεργάτες του και να είναι έτοιμος για εκλογές το Μάρτη, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα».
Με τη φράση αυτή, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους καθώς φούντωσαν για ακόμη μια φορά τα σενάρια για εκλογές νωρίτερα και από τον Μάιο. Και συγκεκριμένα τον Μάρτιο καθώς τα «κουκιά» για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών λιγοστεύουν. Ο στόχος των 151 βουλευτών που χρειάζονται για την κύρωση δημιούργησε αυτά τα σενάρια που φέρουν τον πρωθυπουργό να λέει ότι ή θα περάσουν οι Πρέσπες ή πάμε σε άμεσες εκλογές, δεδομένης και της θέσης του Πάνου Καμμένου. Ο πρωθυπουργός πάντως μόλις χθες, ερωτηθείς σχετικά απάντησε εντελώς απαξιωτικά για τον εταίρο του λέγοντας  «που να πάει παιδιά ο Καμμένος, μην ανησυχείτε».

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση αναζητά νέα «πολιτικά δεκανίκια» μετά την προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ.

Ενώ το Μαξίμου υπολόγιζε στην ψήφο του πρώην ανεξάρτητου βουλευτή για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς είχε εκφραστεί θετικά κατά το παρελθόν, πλέον μετά και τον «πολιτικό γάμο» με τη ΝΔ που ολοκληρώθηκε σήμερα τον σβήνει από τη «λίστα των προθύμων» και πλέον ρίχνει αλλού τα… δίχτυά του.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση μέχρι να φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή – υπολογίζεται για τον Μάρτιο – δεν μπορεί να είναι σίγουρη για το ποιοι θα τη στηρίξουν και αυτό διότι οι …μετεγγραφές στην πολιτική σκηνή όσο πλησιάζουν οι κάλπες θεωρούνται δεδομένες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεν μπορεί να βρει στήριξη ούτε από τον κυβερνητικό του εταίρο σε ένα μείζον εθνικό θέμα, ελπίζει ότι ορισμένοι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα δώσουν την ψήφο τους και θα προστεθούν στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος πρέπει να θεωρείται βέβαιος, καθώς έχει πει πως θα ψηφίσει τη Συμφωνία παρά την κομματική πειθαρχία για την οποία έχει μιλήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Οι κυρίες

Αντιθέτως, η υπουργός Τουρισμού, προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα κάνει και ως εκ τούτου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Όσο αφορά την Κατερίνα Παπακώστα η οποία έχει εισέλθει στην κυβέρνηση ως εκπρόσωπος του κόμματος Νέα Ελληνική Ορμή, θεωρείται δύσκολο να πάει κόντρα στο κυβερνητικό ρεύμα, με δεδομένο ότι επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό για τη θέση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο η ίδια έχει πει ότι θα πάρει την απόφασή της όταν έρθει η ώρα, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα.

Από εκεί και πέρα, όλα τα βλέμματα στρέφονται στους βουλευτές του Ποταμιού και κυρίως στη στάση που θα κρατήσει στο τέλος ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης. Μπορεί ο Σπύρος Δανέλλης να θεωρείται βέβαιος, όπως έχει δηλώσει, ο ίδιος, δεν αρκεί όμως για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Ο κ. Θεοδωράκης έχει πει εσχάτως πως «η στάση μας, λοιπόν, στη Βουλή, για όσους αναρωτιούνται, θα καθοριστεί, όχι από το προσωπικό συμφέρον, όχι από το κομματικό συμφέρον – δεν είμαστε καλοί στα παζάρια- αλλά μόνον από το πώς βλέπουμε το μέλλον του τόπου» κρατώντας έτσι κλειστά τα χαρτιά του για την «γραμμή» του κόμματος.

Ερωτηματικά υπάρχουν και για το τι τελικά θα πράξει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με δεδομένο ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας.

Πανικός στο Μαξίμου

Η αγωνία που υπάρχει μεταξύ κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης για το αν θα εξασφαλιστεί η πλειοψηφία που απαιτείται για την ψήφιση της Συμφωνίας, φάνηκε και σήμερα, μετά το πολιτικό φλερτ των Φλαμπουράρη-Καλογήρου προς τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη ο οποίος προ ημερών είχε προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Αλέκος Φλαμπουράρης και Μιχάλης Καλογήρου, προχώρησαν  σε… επίθεση φιλίας προς τον κ. Σαρίδη μιλώντας κολακευτικά για την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο βουλευτής για την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας στους αδύναμους δανειολήπτες, την οποία είχε καλέσει την κυβέρνηση να εξετάσει, προκειμένου να τον πείσει για το άνοιγμα στο χώρο του Κέντρου.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης διαπίστωσε ταύτιση της πρότασης του κ. Σαρίδη για τα όρια της φτώχειας με τα νομοθετήματα της κυβέρνησης που έχουν «ταξική μεροληψία» υπέρ των ασθενέστερων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου,  αναφερόμενος εμμέσως στον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, χαρακτήρισε σημαντική τη θεσμοθέτηση της νέας νομικής βοήθειας για την υπεράσπιση των αδυνάτων.

«Ασφαλώς θα ληφθούν υπόψη πρωτοβουλίες, νομοθετικές προτάσεις και από βουλευτές πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας», σημείωσε ο κ. Καλογήρου «κλείνοντας το μάτι» στον βουλευτή της Ένωσης Κέντρου .

Οι … κωλοτούμπες Καμμένου στο «Μακεδονικό»

Ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει απόψεις για ένα τόσο μείζον θέμα, όπως τη στάση που θα κρατήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει δημιουργήσει σχολή. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ο οποίος το Σάββατο δεν απέκλεισε – για πρώτη φορά – το ενδεχόμενο ότι μπορεί να διεξαχθούν όλες οι εκλογές μαζί, άλλα λέει το πρωί και άλλα το… μεσημέρι για το χρόνο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Ποιος δεν θυμάται ότι προ ημερών με πρωινές του δηλώσεις έλεγε ότι θα παραιτηθεί από υπουργός Άμυνας μόλις ψηφιστεί η Συμφωνία στην ΠΓΔΜ ενώ λίγες ώρες αργότερα, διευκρίνιζε  ότι θα αφήσει την υπουργική καρέκλα μόλις φτάσει η Συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο.