Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους στη βορειοανατολική Νιγηρία εξαιτίας επίθεσης τζιχαντιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που το πυρπόλησαν ολοσχερώς, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μαχητές της Μπόκο Χαράμ που επέβαιναν σε φορτηγά έκαναν έφοδο στο χωριό Μαϊμπόρτι, που απέχει πέντε χιλιόμετρα από τη Μαϊντουγκούρι, ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως και βάζοντας φωτιά σε σπίτια, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Αξιωματικός του στρατού που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί τόνισε ότι μονάδες των ένοπλων δυνάμεων, με την υποστήριξη αεροσκαφών, αναπτύχθηκαν στην περιοχή και κατάφεραν, έπειτα από «μάχες», να εκδιώξουν τους επιτιθέμενους.

Δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

«Εγκαταλείψαμε τα σπίτια μας και διαφύγαμε στη Μαϊντουγκούρι στις 17:30 (18:30 ώρα Ελλάδας) όταν ήρθαν (οι μαχητές της Μόκο Χαράμ) κι άρχισαν να πυροβολούν στο χωριό», αφηγήθηκε ένας χωρικός.

«Δυστυχώς, οι τρομοκράτες κατάφεραν να πυρπολήσουν το χωριό, το οποίο κάηκε τελείως», δήλωσε ο επικεφαλής μιας τοπικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, ο Μπαμπακούρα Κολό.

Η Μπόκο Χαράμ εξαπολύει το τελευταίο διάστημα πολλές επιθέσεις με στόχο να πάρει τον έλεγχο της πόλης Μαϊντουγκούρι, της γενέτειρας του ιδρυτή της Μοχάμεντ Γιούσουφ.

Τον Νοέμβριο οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στο χωριό Τζίμι, πολύ κοντά στην πόλη, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και προχωρώντας σε ζωοκλοπές.

Η Μπόκο Χαράμ έχει κλιμακώσει τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις της εναντίον θέσεων του στρατού στις Πολιτείες Μπόρνο και Γιόμπε, οι οποίες έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα σε όρους ανθρωπίνων απωλειών και υλικών ζημιών στον ανταρτοπόλεμο της Μπόκο Χαράμ — εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 27.000 άνθρωποι από το 2009.

Από τον Ιούλιο, το Γαλλικό Πρακτορείο έχει καταγράψει είκοσι και πλέον επιθέσεις τζιχαντιστών εναντίον στρατιωτικών βάσεων, με το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική, μια φράξια της οργάνωσης, να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις περισσότερες.