Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητροτάκης από το βήμα του 12ου συνεδρίου της ΝΔ.

«Η Νέα Δημοκρατία ξέρει να προχωρά μπροστά παρά τις αντιξοότητες. To 2019 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, όλοι μαζί θα οδηγήσετε την Νέα Δημοκρατία στη νίκη» είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι αυτό το συνέδριο ενδυνάμωσε την πίστη μου σε αυτή την μεγάλη παράταξη» κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Κυριακός Μητσοτάκης.

«Ανήκουμε στην Ευρώπη, αποτελεί για εμάς και για εμένα προσωπικά μεγάλη τιμή η παρουσία του Μάνφρεντ Βέμπερ στο συνέδριο. Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί του για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Το 12ο Συνέδριό μας είναι ο τελευταίος σταθμός πριν τις εκλογές. Και είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός γιατί συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Επαναβεβαιώνει το διαχρονικό ρόλο της παράταξής μας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Και ανοίγει το δρόμο για τις εξελίξεις που έρχονται.

Σας ευχαριστώ για τη δυναμική σας συμμετοχή, το χαμόγελό σας, το χειροκρότημά σας, την αγάπη σας. Ο παλμός και ο ενθουσιασμός σας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να μας γυρίσουν στο χθες.

Το 2019 θα είναι ένα πολύ καλό έτος για την Νέα Δημοκρατία και ένα πολύ καλό έτος για την Ελλάδα. Θα είναι η χρονιά που θα γυρίσουμε σελίδα. Θα είναι η χρονιά που, όλοι μαζί ενωμένοι, θα ξαναγράψουμε ιστορία. Τη δική μας ιστορία, για να αφήσουμε πίσω οριστικά την κρίση. Σας θέλω όλους κοντά μας στον αγώνα για τη μεγάλη νίκη. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η νίκη της φωτεινής Ελλάδας.

Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει από μια δεκαετία κρίσης έτοιμη να ανοίξει πάλι τα μεγάλα φτερά της και να αγκαλιάσει την ελληνική κοινωνία. Να ενώσει όλους τους Έλληνες. Ακριβώς όπως έγινε το 1974, το 1990, το 2004 και τον Ιούνιο του 2012. Μπροστά μας είναι άλλη μια μεγάλη νίκη γιατί είμαστε μια μεγάλη παράταξη, που μπορεί να συνθέτει νέες πολιτικές και νέες δυνάμεις, διευρύνοντας πάντα τον ορίζοντά της. Το πεδίο μας είναι ο κόσμος και η πυξίδα μας είναι το εθνικό συμφέρον.

Θέλω λοιπόν, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, να σας ευχαριστήσω για την αποφασιστικότητα και για τις παρεμβάσεις σας, για τα χαμόγελα και για την αισιοδοξία σας, για την πίστη σας και την αποφασιστικότητά σας. Αλλά και να σας πω ότι δεν είχα ποτέ καμία αμφιβολία. Η Νέα Δημοκρατία μπορούσε πάντα να χωρέσει τις ανησυχίες, τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες μιας Ελλάδας που ξέρει να κερδίζει. Και που μπορεί να προχωρά μπροστά παρά τις αντιξοότητες αλλά και παρά τις αντιστάσεις δυνάμεων που παραδίδονται στις χειρότερες παρορμήσεις της πολιτικής. Που δεν είναι άλλες από τον λαϊκισμό και την κάθε είδους ιδιοτέλεια της εξουσίας. Σε αυτό το δίπολο οφείλεται, άλλωστε, και η ευτέλεια της διακυβέρνησης της χώρας από το παρακμιακό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου.

Αλλά – το είπα ήδη – το 2019 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα. Η αλλαγή, για την οποία διψάει η κοινωνία, έρχεται. Ξέρω ότι θα είστε όλοι παρόντες στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Ξέρετε πως θα νικήσουμε αλλά ότι αυτό δεν φτάνει. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσει η χώρα να νικήσει τα εμπόδια που συσσωρεύθηκαν και να ανταποκριθούμε στις επερχόμενες προκλήσεις.

Ξέρω, όπως κι εσείς, ότι είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε. Και το Συνέδριό μας δυνάμωσε τη βεβαιότητά μου.

Τις τρεις αυτές μέρες, το κόμμα μας απέδειξε ότι είναι ενωμένο, οπλισμένο με πρόγραμμα και έτοιμο να κυβερνήσει. Η Νέα Δημοκρατία είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας. Τον επέβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974. Και αυτοί που τον διαδέχθηκαν στην ηγεσία, υπηρέτησαν σταθερά και υπερασπίστηκαν με σθένος – όταν χρειάστηκε – αυτή τη θεμελιώδη αρχή: ανήκουμε στην Ευρώπη.

Αποτελεί λοιπόν για μας μεγάλη τιμή η παρουσία του Μάνφρεντ Βέμπερ στο Συνέδριό μας. Ο Μάνφρεντ είναι ένας αληθινός φίλος της Νέας Δημοκρατίας και ένας σταθερός και ειλικρινής σύμμαχος της Ελλάδας. Θα είναι επίσης ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί του για μια δυνατή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη.

Στο Συνέδριό μας προσήλθαν επίσης σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους. Είναι ένας αστερισμός από πρόσωπα που η σκέψη τους εμπλούτισε τις εργασίες μας και επιβεβαίωσε ότι είμαστε ένα ένα ανοιχτό κόμμα. Φάνηκε στο πάνελ που μόλις προηγήθηκε. Όπως φάνηκε και στις πολλές παρεμβάσεις από εκατοντάδες στελέχη μας που ανέβηκαν στο βήμα αυτό. Σε ειδικές συνεδριάσεις συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα του σήμερα, αλλά και τα μεγάλα ζητούμενα του αύριο. Από το Brain drain μέχρι το cyber bullying. Και από τις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης μέχρι το ρόλο των γυναικών στην αγορά εργασίας. Ενώ πολλοί φίλοι μας, που βρίσκονται εκτός κομματικών τειχών, αλλά πρωταγωνιστούν στην κοινωνία πολιτών, μετείχαν στον προβληματισμό μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους γιατί βοηθήσατε να φανεί για άλλη μια φορά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συζητά, επεξεργάζεται και παράγει νέες ιδέες. Που δεν φοβάται να ανοίξει θέματα. Που ανοίγει πάντα τις πόρτες της σε όσους θέλουν να συμμετέχουν σε έναν πολιτικό διάλογο προσανατολισμένο στο μέλλον.

Το καλό με την πολιτική είναι ότι παραμένει μια δυναμική διαδικασία που επιτρέπει στον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του – αλλά και να κάνει τις αναγκαίες συγκρίσεις. Το είδαμε προχθές.

Όλοι είδαν τις διαφορές ανάμεσά στην ατμόσφαιρα του Συνεδρίου μας και στη θλίψη και τη μιζέρια της αντισυγκέντρωσης που έστησε ο κ.Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Από τη μια ένα ανοιχτό συνέδριο κι από την άλλη μια αστυνομοκρατούμενη κλειστή εκδήλωση όπου οι ένστολοι ήταν περισσότεροι από τους κομματικούς.

Η κοινωνία όμως ήταν απούσα από τη συγκέντρωση του κ.Τσίπρα.

Μια κοινωνία που παρακολουθεί παγωμένη και οργισμένη τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Μια κοινωνία που δεν ανταποκρίνεται στο παιχνίδι των επιδομάτων που έχει ξεκινήσει μια κυβέρνηση. Μια κοινωνία αρνητική στον πολιτικό σχεδιασμό μιας κυβέρνησης που πάει να ξαναβάλει τη χώρα στις μυλόπετρες ενός διχασμού. Ενός διχασμού που παραπέμπει στο χειρότερο παρελθόν.

Ο κ. Τσίπρας παραμένει αδιόρθωτος. Και καθώς βλέπει το φάσμα της ήττας να πλανάται πάνω από το Μαξίμου γίνεται ολοένα και πιο νευρικός. Δεν θα ασχοληθώ, ωστόσο, περισσότερο με τα νέα παραμύθια του. Θα τον αφήσω να βυθιστεί στον ίδιο του τον βάλτο.

Γιατί τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα αμφιβάλλω αν τα γνωρίζει.. Αν συγκινήθηκε ποτέ, όπως τόσα ελληνόπουλα, κλείνοντας αυτό το βιβλίο. Αν ήταν λίγο πιο εξοικειωμένος με την ιστορία της πατρίδας μας, με τους αγώνες που έκαναν την Μακεδονία ελληνική και την Ελλάδα αυτή που είναι σήμερα, δεν θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη να μας πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε την Μακεδονία.

«Δεν σώσατε καμία Μακεδονία κ.Τσίπρα»

Κύριε Τσίπρα, δεν σώσατε καμία Μακεδονία. Το μόνο που κάνατε είναι να δώσετε Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονες μας. Είπατε ναι εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πουν όχι. Και βάλατε την μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας απέναντί σας για να εξασφαλίσετε κάποια ψήγματα από τη ρημαγμένη αξιοπιστία σας. Σταματήστε να προσβάλλετε τους Μακεδόνες και όλους τους Έλληνες. Σταματήστε να χαρακτηρίζετε ακροδεξιό και εθνικιστή όποιον διαφωνεί με την πολιτική σας.

Θα ξαναπώ ότι η Ν.Δ στέκεται απέναντι στην εθνική υποχώρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και θα ζητήσω από κάθε συμπολίτη μας να κρατήσει ψηλά το εθνικό του φρόνημα, αλλά με δημοκρατική ευθύνη και ωριμότητα. Μόνο που η συμφωνία των Πρεσπών είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας ντροπής που κρατάει τέσσερα χρόνια.

Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να φύγει γιατί πήγε τον τόπο πολλά χρόνια πίσω. Γιατί εκτός από πρωτοφανείς εθνικές υποχωρήσεις, διέλυσε τη μεσαία τάξη, άλωσε το κράτος, και εξασθένισε τη δημοκρατία μας.

Υπονόμευσε το τέλος του 2ου Μνημονίου, έφερε ένα βαρύτερο 3ο πρόγραμμα και τώρα εφαρμόζει ένα άτυπο 4ο. Στοίχισε περισσότερα από 100 δις. Διέλυσε τις τράπεζες και φόρτωσε με 29 νέους φόρους τους πολίτες. Διπλασίασε τα χρέη των πολιτών στο κράτος και ανατίναξε το Ασφαλιστικό με 17 παρεμβάσεις σε βάρος των συνταξιούχων. Πάγωσε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Και δέσμευσε τη χώρα σε βαριά πλεονάσματα που σημαίνουν λιτότητα διαρκείας. Από την άλλη πλευρά, εισέβαλε με στρατιές κομματικών διορισμών στο κράτος, αυξάνοντας κατά 2 δις. το κόστος του. Το κράτος μεγάλωσε αλλά δεν έγινε καλύτερο.

Η Μάνδρα, το Μάτι, η εγκληματικότητα στις γειτονιές, το δράμα των νοσοκομείων κι η ταλαιπωρία του πολίτη από την γραφειοκρατία αποτελούν, πλέον, τον καθρέφτη του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες θρηνήσαμε τον εκατοστό νεκρό από την τραγική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Χρωστάμε στις οικογένειές τους να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες. Να σιγουρευτούμε ότι ποτέ ξανά δεν θα ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία. Την ίδια ώρα, Δικαιοσύνη και θεσμοί πολιορκούνται -με πρόσφατα θύματα την Εκκλησία, αλλά και τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Εκεί όπου, με θράσος πλέον «φυτεύονται» σύμβουλοι του κ. Τσίπρα. Και το κουβάρι των σκανδάλων μόλις έχει αρχίσει να ξετυλίγεται. Η μεγαλύτερη όμως ζημιά που κάνει ο κ. Τσίπρας και η παρέα του είναι η συνειδητή υπονόμευση των αξιών που έκαναν αυτή τη χώρα σπουδαία.

Η εργατικότητα, το φιλότιμο, η προκοπή, η αλληλεγγύη. Γιατί απεχθάνονται τη μεσαία τάξη και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή για τους πολλούς. Συνειδητά χαμηλώνουν τον πήχη των ονείρων μας. Γιατί θέλουν, τελικά, να συμβιβαστούμε με μια κοινωνία χωρίς φιλοδοξία για προκοπή και ευημερία. Με ένα φτωχό κράτος που θα μοιράζει απλά επιδόματα και ψεύτικες υποσχέσεις για θέσεις στο Δημόσιο.

Είναι κάτι που δεν πρέπει να το αφήσουμε να γίνει. Δεν θέλουμε μια κοινωνία φοβισμένη και σκυφτή. Θέλουμε μια Ελλάδα που να κοιτάζει ψηλά και μακριά. Που να έχει το βλέμμα στο αύριο. Μπορούμε να ενώσουμε τους Έλληνες σε ένα μεγάλο εθνικό όραμα. Την αναγέννηση της Ελλάδας. Θα το πω απλά: η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει την καθολική αποτυχία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει καλύτερα. Μπορεί καλύτερα. Μπορούμε – γιατί είμαστε όλοι μαζί και όλοι μαζί θα πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Το 12ο Συνέδριό μάς βρίσκει ενωμένους και ανανεωμένους. Εκλέγουμε με ανοιχτές διαδικασίες την νέα Πολιτική Επιτροπή. Θα εισηγηθώ στην Πολιτική Επιτροπή ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης να παραμένει στη θέση του για λίγους μήνες ακόμα ως τις μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές θα εκλέξουμε νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Στις αρχές του επόμενου έτους θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα δώσουμε τη μάχη των επόμενων εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Θα αποτελούνται από ένα συνδυασμό έμπειρων και νέων στελεχών. Και θα δείχνουν προς το μέλλον.

Θα ξεκινήσουμε από τις 10 Ιανουαρίου, οπότε συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εκλογή μου στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ανακοινώνοντας δεκάδες καινούρια στελέχη που θα πολιτευθούν για πρώτη φορά με την παράταξή μας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι νεο-εισερχόμενοι στην πολιτική. Συμβολίζουν ατομικά ο καθένας και η καθεμία, αλλά και συλλογικά όλοι μαζί, όχι μόνο την ανανέωση αλλά και το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Γιατί η Νέα Δημοκρατία αλλάζει και μεγαλώνει. Είναι ένα μεγάλο δέντρο με βαθιές ρίζες και με νέα κλαδιά που διαρκώς απλώνονται.

Όμως η ανανέωση δεν είναι μόνο υπόθεση προσώπων αλλά και ιδεών. Στο 50σέλιδο έντυπο του Συνεδρίου μας αποτυπώνεται ο δικός μας δρόμος για το πως θα κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Για την ατομική αλλά και την συλλογική ευημερία. Η ευημερία θα προκύπτει για όλους από την αύξηση του συνολικού εισοδήματος, αντί της διαρκούς μείωσής του και των σποραδικών επιδομάτων προς εξαθλιωμένους πολίτες. Λιγότεροι φόροι και εισφορές, έκρηξη επενδύσεων και νέες δουλειές. Αμοιβές συνδεδεμένες με την ανάπτυξη και διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Εγγυημένο εισόδημα σε 800.000 πιο αδύναμους συμπολίτες, αφορολόγητο 1.000 ευρώ στο κάθε παιδί, αλλά και ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε Ελληνόπουλο που θα έρχεται στη ζωή!

Και όλα αυτά, σε μία Ελλάδα με κανόνες και με ασφάλεια. Με πανεπιστήμια -δημόσια και ιδιωτικά- ελεύθερα από ναρκωτικά και μολότοφ. Και με γειτονιές ανοιχτές στους κατοίκους τους. Με ευκαιρίες για όλους. Κυρίως για τους νέους που έμειναν εδώ, αλλά και εκείνους που έφυγαν και στο εξής θα ψηφίζουν για το μέλλον της πατρίδας τους από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Και με ένα Κράτος Δικαίου, όπου οι νόμοι θα εφαρμόζονται από μία πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κι από ένα Δημόσιο δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντί του. Με αξιοπρεπείς μισθούς, αλλά και αξιοκρατία και λογοδοσία.

Αυτοί είναι οι δύο κόσμοι που απλώνονται ενώπιον του λαού. Του λαού μας, που αυτός έπαθε και έμαθε από μία οκταετία κρίσης και από μία τετραετία ανεπάρκειας, τυχοδιωκτισμού και δημαγωγίας.

Σε αυτόν τον λαό, ωστόσο, δεν αρκεί να καταγγείλουμε απλώς αυτά που βιώνει. Πρέπει να του εξηγήσουμε και τις αιτίες που τα προκάλεσαν. Να αναδείξουμε με στοιχεία τους αληθινούς υπεύθυνους γι’ αυτό το οικονομικό και κοινωνικό ναυάγιο. Να αποκαλύψουμε την ανικανότητα, την υποκρισία και τον κυνισμό του κ. Τσίπρα και του ανεκδιήγητου συνεταίρου του στην εξουσία, του κ.Πάνου Καμμένου. Και, χωρίς να αρνούμαστε και δικές μας αδυναμίες, να τον πείσουμε πως πρώτοι εμείς ξέρουμε πώς να τις ξεπεράσουμε.

Σε αυτόν τον λαό, ωστόσο, δεν αρκεί να καταγγείλουμε απλώς αυτά που βιώνει. Πρέπει να του εξηγήσουμε και τις αιτίες που τα προκάλεσαν. Να αναδείξουμε με στοιχεία τους αληθινούς υπεύθυνους γι’ αυτό το οικονομικό και κοινωνικό ναυάγιο. Να αποκαλύψουμε την ανικανότητα, την υποκρισία και τον κυνισμό του κ. Τσίπρα και του ανεκδιήγητου συνεταίρου του στην εξουσία, του κ.Πάνου Καμμένου. Και, χωρίς να αρνούμαστε και δικές μας αδυναμίες, να τον πείσουμε πως πρώτοι εμείς ξέρουμε πώς να τις ξεπεράσουμε.

Κυρίως, όμως, έχουμε χρέος να απευθυνθούμε πειστικά στους Έλληνες, μιλώντας τη γλώσσα της προγραμματικής μας αλήθειας. Μιας αλήθειας που πατάει σε στέρεες και μελετημένες θέσεις αλλά και σε ένα πανάξιο ανθρώπινο δυναμικό από έμπειρα, αλλά και νέα στελέχη.

Οι έξι στόχοι μας παραμένουν οδηγοί μας:

1. Μια Κοινωνία που δίνει ευκαιρίες ευημερίας σε όλους.

2. Μια ανοιχτή Οικονομία με επενδύσεις και νέες δουλειές.

3. Ένα Πολιτικό Σύστημα λειτουργικό κι ένα Δημόσιο αποτελεσματικό.

4. Μία Παιδεία που βλέπει το μέλλον, πάντα σε σύνδεση με την αγορά εργασίας.

5. Ένα κράτος όπου το Δίκαιο και η Ασφάλεια είναι όροι Δημοκρατίας.

6. Μία Ελλάδα ισχυρή, ισότιμη εταίρο, με τον Ελληνισμό δίπλα της -παντού στον κόσμο.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά μία είναι η κινητήρια δύναμη: Η μεγάλη μεσαία τάξη του τόπου μας. Αυτή που ανέστησε την Ελλάδα από τα ερείπια του Εμφυλίου. Που την οδήγησε στη δημοκρατία και στην ανάπτυξη. Και που δίδαξε τις αρχές της προσωπικής προκοπής και το στόχο κάθε γενιά να παραδίδει μια καλύτερη πατρίδα στην επόμενη.

Παραμένει γραμματέας της ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης

Την απόφασή του να προτείνει την παραμονή του Λευτέρη Αυγενάκη στη θέση του γραμματέα της ΝΔ, ανακοίνωσε στην καταληκτική του ομιλία στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα εκλέγουμε με ανοικτές διαδικασίες τη νέα Πολιτική Επιτροπή», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «και θα εισηγηθώ ο Λευτέρης Αυγενάκης να παραμείνει στη θέση του γραμματέα για να μας οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές του 2019».

Σημείωσε ότι στις αρχές του 2019, από τις 10 Ιανουαρίου θα αρχίσει να ανακοινώνει τα ονόματα για τα ψηφοδέλτια των εκλογών και των ευρωεκλογών, όπως εξήγησε με ένα συνδυασμό έμπειρων και νέων στελεχών που θα δείχνουν προς το μέλλον και θα πιστοποιούν και την ανανέωση του κόμματος.