Αύξηση των ποσοστών τους καταγράφουν οι συντηρητικοί της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, μετά την εκλογή της νέας αρχηγού των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ, που αποκαλείται συχνά «μίνι Μέρκελ», κέρδισε με μικρή διαφορά τον συντηρητικότερο Φρίντριχ Μερτς στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας κατά το συνέδριο του κόμματος. Ένας άλλος συντηρητικός, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο.

Η συντηρητική ένωση -που αποτελείται από το CDU και το αδελφό κόμμα CSU της Βαυαρίας- κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές που διεξήχθησαν το 2017, ωστόσο το ποσοστό της αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες και έφθασε το 32%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Forsa για τα τηλεοπτικά δίκτυα RTL και n-tv.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.506 ανθρώπων μετά την εκλογή της Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η προηγούμενη δημοσκόπηση της Forsa είχε δημοσιοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας στο CDU.

Η αύξηση της υποστήριξης προς τη CDU φαίνεται να γίνεται σε βάρος των Πρασίνων, που χάνουν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η υποστήριξη για όλα τα υπόλοιπα κόμματα παραμένει χωρίς μεταβολή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περίπου οι μισοί ψηφοφόροι (46%) εκτιμούν πως η εκλογή της Κραμπ-Καρενμπάουερ ήταν μια «καλή λύση», ενώ περίπου το ένα τέταρτο (24%) θα προτιμούσαν τον Μετς.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των υποστηρικτών της CDU λένε πως η Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι μια καλή επιλογή, ενώ το 55% όσων υποστηρίζουν τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) –τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ–, δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των Γερμανών επιθυμούν να παραμείνει καγκελάριος η Μέρκελ έως τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2021, ενώ περίπου το ένα τρίτο δηλώνουν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τον θώκο νωρίτερα.

Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να παραμείνει καγκελάριος έως το 2021.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως το SPD βρίσκεται στο 14%, ενώ τόσο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που τάσσονται υπέρ των επιχειρήσεων, όσο και η σκληροπυρηνική Αριστερά παραμένουν στο 8%. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκεντρώνει 13%.