Η «εθνική διακοπή» έφτασε στο τέλος της και στου Ρέντη ετοιμάζονταν στην προπόνηση της Δευτέρας (19/11) να υποδεχθούν τους Έλληνες διεθνείς του Ολυμπιακού. Ο Πέδρο Μαρτίνς όμως θέλησε να τους δώσει μια ακόμα ημέρα ξεκούρασης. Έτσι ενημερώθηκαν όλοι ανεξαιρέτως ότι επιστρέφουν στις προπονήσεις την Τρίτη! Το μήνυμα του Πορτογάλου τεχνικού έφτασε και στον Λεονάρντο Κούτρη, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη στο παιχνίδι της Εθνικής κόντρα στη Φινλανδία φόρεσε για πρώτη φορά τη γαλανόλευκη φανέλα. Μπήκε έτσι στη λίστα με τους Ερυθρόλευκους που φέτος έγιναν διεθνείς, ακολούθησε δηλαδή τους Μαντί Καμαρά (Γουινέα), Παπέ Αμπού Σισέ (Σενεγάλη), Ανδρέα Μπουχαλάκη, Κων/νο Τσιμίκα. Απόδειξη της ποιότητας του ρόστερ των Πειραιωτών, αλλά και της προσωπικής τους εξέλιξης που ήρθε μέσα από την σκληρή δουλειά.

Ο 23χρονος αριστερός μπακ λοιπόν, μπορεί να πήρε το μήνυμα του προπονητή του, αποφάσισε όμως να ρυθμίσει κανονικά το ξυπνητήρι του, να μπει στο αυτοκίνητο του και τη Δευτέρα πρωί-πρωί να εμφανιστεί στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη. Κανονικά. Με τις φόρμες του, έτοιμος να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εκγύμνασης της ομάδας. Μια κίνηση που «λέει» πολλά για τον χαρακτήρα ενός ποδοσφαιριστή.

Ο Λέο είναι τρομερά «διψασμένος» μετά το πολύ δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε. Είναι και αποφασισμένος. Αποφασισμένος να μην χάσει την θέση του στη βασική εντεκάδα τώρα που την ξανακέρδισε. Ο αριστεροπόδαρος μπακ έχει σημειώσει στο ημερολόγιό του μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Ήταν 22 Απριλίου του 2018. Ήταν η 32ή συμμετοχή του με τα Ερυθρόλευκα, στην πρώτη του σεζόν στο Λιμάνι.

Ήταν ένα παιχνίδι κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης, στην Ριζούπολη και μια φάση που ο πορτιέρε της Ελαφράς Ταξιαρχίας, Χουάντερσον, τον ανέτρεψε για να αποφύγει το γκολ. Ήταν το ένατο λεπτό του αγώνα. Μπορεί ο ρέφερι να έδειξε «παίζετε», ο Κούτρης όμως παρέμεινε στο έδαφος μέχρι που τέσσερα λεπτά αργότερα πέρασε στη θέση του ο Χατζισαφί. Από εκείνο το απόγευμα, ο νεαρός άσος έδωσε τη δική του «μάχη».  Ο τραυματισμός στην αριστερή ωμοπλάτη αποδείχθηκε άκρως σοβαρός. Λίγες ημέρες μετά, στις 25 Απριλίου πέρασε την πόρτα του χειρουργείου. Η επέμβαση κράτησε σχεδόν 4,5 ώρες. Χρειάστηκε η χρήση πέντε εμφυτευμάτων (άγκυρες). Και στη συνέχει αναρίθμητες ώρες δουλειάς και υπομονής από πλευράς του για να μπορέσει να επιστρέψει σταδιακά στην καθημερινότητά του. Σε αυτό που αγαπά. Το ποδόσφαιρο.

Ταξίδεψε με την ομάδα για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, προσπάθησε προοδευτικά να μπει στο πρόγραμμα με τους συμπαίκτες του και τελικά κατάφερε για πρώτη φορά να αγωνιστεί σε φιλικό παιχνίδι, στις 18 Ιουλίου κόντρα στην Σεντ Τρούιντεν. Σχεδόν τρεις μήνες μετά το χειρουργείο. Τίποτα βέβαια δεν είχε τελειώσει, εφόσον ο στόχος του ήταν να κερδίσει ξανά την θέση του στη βασική ενδεκάδα.

Θέση που έχασε από τον πολύ καλό του φίλο Κωνσταντίνο Τσιμίκα. Και την ξανά κέρδισε. Σε μια βραδιά με αντίπαλο τον Απόλλωνα Σμύρνης. Όχι στη Ριζούπολη, όπως εκείνο το απόγευμα του Απρίλη, αλλά στο Γεώργιος Καραϊσκάκης (29/10). Η απόσταση ανάμεσα σε αυτές τις δύο αναμετρήσεις με αντίπαλο την Ελαφρά Ταξιαρχία, είναι ακριβώς 190 ημέρες! Έξι μήνες και κάτι για να ξανακερδίσει κάτι που την περυσινή σεζόν είχε δικό του χωρίς πολύ κόπο. Από τότε δεν έχει ξαναχάσει ματς πρωταθλήματος.

Φυσικά, κάθε τραυματισμός, για έναν ποδοσφαιριστή, είναι και ένας μικρός «θάνατος». Δεν είναι μόνο ο πόνος, το χειρουργείο, η υπομονή για την ανάρρωση, ο χαμένος χρόνος (αγωνιστικά). Είναι και οι αμέτρητες ώρες επιπλέον δουλειάς που απαιτούνται στη συνέχεια για να μπορέσει να επανέλθει στο επιθυμητό επίπεδο. Ο Έλληνας διεθνής, με τη βοήθεια τόσο του τεχνικού τιμ και των γυμναστών, όσο βεβαίως και του ιατρικού τιμ που από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό του, έδειξε αποφασισμένος να δουλέψει όσο χρειάζεται.

Ο Ελληνοβραζιλιάνος ποδοσφαιριστής (γεννήθηκε στο Ριμπεϊράου Πρέτο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας) έχει προσθέσει μυϊκό όγκο στον κορμό του, έχει χάσει λίπος, έχει φτάσει ίσως στα καλύτερα επίπεδα φυσικής κατάστασης που ήταν ποτέ. Επιτεύγματα που δεν έγιναν εύκολα, ούτε σε μία ημέρα. Οπότε μάλλον το γεγονός ότι εθεάθη στην προπόνηση της Δευτέρας δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Να σημειώσουμε ότι στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη από σήμερα Τρίτη (20/11), ξεκίνησαν οι αφίξεις και έτσι ο Πέδρο Μαρτίνς μπορεί να ξεκινήσει την προετοιμασία της ομάδας για το πολύ σημαντικό παιχνίδι της προσεχούς Κυριακής στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο. Ο Πορτογάλος κόουτς την Δευτέρα επικεντρώθηκε σε πολλά «τελειώματα» φάσεων και τακτική ανάπτυξης.