Ένας Δανός, πρώην αρχηγός συμμορίας, υπέκυψε στα τραύματά του από πυρά πυροβόλου την Τρίτη, αμέσως μετά την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του με θέμα την αποχώρησή του από τον υπόκοσμο για να αρχίσει μια νέα ζωή.

Ο Νεντίμ Γιασάρ , 31 ετών, έγινε γνωστός ως ραδιοφωνικός παρουσιαστής μετά την αποχώρησή του από τη συμμορία «Los Guerreros» (Οι Πολεμιστές), μια εγκληματική οργάνωση της Κοπεγχάγης εμπλεκόμενη στη διακίνηση ναρκωτικών. Στο βιβλίο του με τίτλο «Roots» (Ρίζες) που κυκλοφόρησε σήμερα, ο Γιασάρ γράφει τι τον ώθησε να εγκαταλείψει την παλιά του ζωή, την εγκληματικότητα και τον υπόκοσμο.

Την ώρα που ο Γιασάρ έφευγε από την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του χθες, Δευτέρα, δέχτηκε τουλάχιστον δύο πυροβολισμούς από έναν ένοπλο που τράπηκε σε φυγή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας και ηγέτης του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σόρεν Πάπε Πούλσεν μίλησε με σεβασμό για τον Γιασάρ, ο οποίος γεννήθηκε στην Τουρκία και πήγε στη Δανία νήπιο, σε ηλικία τεσσάρων ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα Politiken.

«Πόσο λυπηρό και απίστευτα παράλογο. Συνάντησα τον Νεντίμ μια φορά μόνο. Είδα έναν άνδρα που ήθελε με όλη την δύναμη της ψυχής του να δημιουργήσει μια νέα ζωή και να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τους άλλους. Οι σκέψεις και η συμπόνια μου είναι στους φίλους και στην οικογένειά του», έγραψε ο Πούλσεν στο Twitter.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau, ο Γιασάρ αποφάσισε να αφήσει τη συμμορία του και να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα εξόδου μόλις έμαθε ότι θα γίνει πατέρας. Είχε μιλήσει επανειλημμένα στη ραδιοφωνική του εκπομπή για τις προσδοκίες του στη ζωή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Γιασάρ είχε ειδοποιήσει τις διωκτικές αρχές το 2017 ότι γλίτωσε από μια απόπειρα επίθεσης που είχε δεχτεί μετά την απομάκρυνσή του από τη συμμορία.

Η Δανία κατέγραψε ρεκόρ περιστατικών με πυροβολισμούς που είχαν σχέση με συμμορίες πέρυσι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ορισμένοι πολιτικοί συνδέουν την αύξηση της εγκληματικότητας με τα προβλήματα ένταξης μεταναστών που προέρχονται από μη δυτικές χώρες.