Απάντηση στις πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου ΝBC, πως η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί την έκδοσή του στην Τουρκία, παρά την αντίδραση των ομοσπονδιακών αρχών, έδωσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το δημοσίευμα, ο Τραμπ δίνει τον Γκιουλέν στον Ερντογάν, ώστε να «εξαγοράσει» τη σιωπή του για την υπόθεση Κασόγκι.

«Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίγνωση της φήμης τους για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, και αν είναι διατεθειμένες να διακινδυνεύσουν αυτή τη φήμη με την έκδοση μου βάσει του αιτήματος (έκδοσης) και των ισχυρισμών της Τουρκίας, δεν θα έλεγα ποτέ όχι» ανέφερε ο ιεροκήρυκας σε δήλωσή του στο Δημόσιο Ραδιόφωνο των ΗΠΑ (National Public Radio).

Αναζητούν τρόπους αποκλιμάκωσης

Οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους αποκλιμάκωσης καθώς θέλουν να επηρεάσουν τις εξελίξεις όσον αφορά τη στάση της Αγκυρας απέναντι στο Ριάντ, με αιχμή την υπόθεση δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού NBC, ο Λευκός Οίκος αναζητεί τρόπους να απομακρύνει από τις ΗΠΑ τον Φετουλάχ Γκιουλέν ώστε να κατευνάσει την Τουρκία αναφορικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Τα δημοσιεύματα επικαλούνται δύο ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους και δύο ακόμα άτομα ενήμερα για το αίτημα της αμερικανικής προεδρίας προς τις αρμόδιες αρχές.

Τον περασμένο μήνα, αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόµου να εξετάσουν νομικούς τρόπους απομάκρυνσης του αυτοεξόριστου μουσουλμάνου ιεροκήρυκα σε μια απόπειρα να πείσουν τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετριάσει την πίεση προς το Ριάντ στην υπόθεση Κασόγκι, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, με δεδομένο ότι η Σαουδική Αραβία είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Η απόπειρα της Ουάσιγκτον περιλαμβάνει την αποστολή οδηγιών προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI να επανεξετάσουν το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Γκιουλέν, καθώς και αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για πληροφορίες σχετικά με το νομικό καθεστώς του κατηγορουμένου από την Αγκυρα ως υπευθύνου του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

«Δεν το πήραν στα σοβαρά… »

Ο Λευκός Οίκος φέρεται μάλιστα να αναζητά λεπτομέρειες για το καθεστώς παραμονής του στις ΗΠΑ. Οπως δηλώνουν ενημερωμένες πηγές για το ζήτημα, ο Γκιουλέν διαθέτει Πράσινη Κάρτα, καθώς ζει στην Πενσυλβάνια από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αξιωματούχοι στις αρμόδιες υπηρεσίες εξέφρασαν αντιρρήσεις στα αιτήματα του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας ότι «στην αρχή δεν το πήραν σοβαρά, αλλά μόλις συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για σοβαρό αίτημα έγιναν έξαλλοι».

Η έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ αποτελεί αίτημα του Ρ. Ερντογάν επί σειρά ετών, ενώ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, η Αγκυρα υπέβαλε στις αμερικανικές αρχές επίσημο αίτημα έκδοσής του.

Μία επιλογή που πρόσφατα συζήτησαν αξιωματούχοι της τουρκικής και της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να εξωθηθεί ο Γκιουλέν να μεταφερθεί στη Νότια Αφρική, παρά να σταλεί κατευθείαν στην Τουρκία, αν η έκδοσή του δεν καταστεί δυνατή, τόνισαν οι πηγές, ωστόσο οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία νομική βάση να στείλουν τον μουσουλμάνο κληρικό στην Νότια Αφρική.

Ως εκ τούτου, αυτό δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση, εκτός και αν ο Γκιουλέν μετεγκατασταθεί προθύμως στην αφρικανική χώρα .

Στο τραπέζι και ο Χακάν Ατίλα

Τραμπ και Ερντογάν πρόσφατα συζήτησαν μια άλλη επιλογή για την αποκλιμάκωση των εντάσεων των δύο χωρών, την απελευθέρωση του τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, που καταδικάστηκε τον Μάιο σε 32 μήνες φυλάκισης από ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ για τον ρόλο του στην αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, τόνισαν δύο πηγές ενήμερες με τις συζητήσεις.

Μετά τη δολοφονία Κασόγκι, ο Ερντογάν φάνηκε να είδε ως ευκαιρία την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση Τραμπ για την υπόθεση Γκιουλέν, ανέφεραν οι πηγές.

Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον τούρκο πρόεδρο στην Αγκυρα στις 17 Οκτωβρίου, ότι επιθυμούν η αμερικανική κυβέρνηση να παραδώσει τον Γκιουλέν. «Αυτό ήταν το νούμερο ένα αίτημα τους», ανέφερε πηγή με γνώση της συνάντησης.

«Συζητήθηκε με την τουρκική ηγεσία»

Ο Πομπέο ρώτησε αν ο Ερντογάν έχει νέες αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ωθώντας τον τούρκο πρόεδρο να προσπαθήσει να στηρίξει την υπόθεση ότι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας διαθέτει δίκτυο τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του, ο Πομπέο αναγνώρισε ότι συζήτησε την υπόθεση Γκιουλέν με την τουρκική ηγεσία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο.

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν συνδέει τις ανησυχίες της για τη δολοφονία Κασόγκι με την υπόθεση έκδοσης του Γκιουλέν.