Στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υπενθύμισε ότι δε θα υποστηρίξει , αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την «προβληματική», καθώς και στον θάνατο του ομογενή, Κωνσταντίνου Κατσίφα, μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση της Σερβίας (RTS).

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της ΝΔ αποσαφηνίζει ότι ήμασταν πάντα υπέρ της λύσης, αλλά όχι υπέρ μιας οποιασδήποτε λύσης σχετικά με το ονοματολογικό.

«Αλλά δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Τσίπρας χειρίστηκε αυτό το ζήτημα ήταν ξεκάθαρα μη εποικοδομητικός. Πότε δεν προσπάθησε να δημιουργήσει εσωτερικές συναινέσεις για την επίλυση αυτού του ζητήματος και αυτή η τελική συμφωνία που παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό και στην αντιπολίτευση είναι μια συμφωνία που για εμάς είναι εξαιρετικά προβληματική».

Όπως εξηγεί, «αναφέρομαι συγκεκριμένα στο συνδυασμό του ονόματος που επελέγη με την αναγνώριση της “μακεδονικής” εθνότητας και “μακεδονικής” γλώσσας». Θεωρούμε, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτόν το συνδυασμό εξαιρετικά προβληματικό: μπορεί να επαναφέρει εθνικιστικές τάσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι μέρος των προσπαθειών για σταθερότητα στα Βαλκάνια.

«Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην κυρωθεί αυτή η συμφωνία. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος μαζί σας, δε θα υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία όποτε κι αν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή προς ψήφιση» ξεκαθαρίζει.

«Ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα» για τον θάνατο του Κατσίφα

Σε ό,τι αφορά το θάνατο του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα σημειώνει ότι «ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμείς, από την αρχή, πιέζαμε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση για το τι ακριβώς συνέβη. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα» επισημαίνει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι κάποιες από τις δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία της Αλβανίας μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, δεν ήταν εποικοδομητικές. Η εμπρηστική ρητορική που απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο, αναφέρει, είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι χρήσιμη όταν προσπαθούμε να επιλύσουμε περίπλοκα ζητήματα.

«Η Αλβανία επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει επίσης να αντιληφθεί, ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται και από το σεβασμό που δείχνει στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας» διαμηνύει.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «υπάρχουν ακόμα άλυτα ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας. Θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε, πάντα σε πνεύμα καλής συνεργασίας».

«Δε θα αναγνωρίσω την ανεξαρτησία του Κοσόβου»

Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην ανεξαρτησία του Κοσόβου και την προσπάθειά του να γίνει μέλος Διεθνών Οργανισμών, απάντησε:

«Θα είμαι πολύ ξεκάθαρος. Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και δεν προτίθεται να το κάνει. Και σίγουρα δεν προτίθεμαι να το κάνω εάν εκλεγώ Πρωθυπουργός. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουμε πλήρως τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

»Αυτά είναι πολύ περίπλοκα και συναισθηματικά φορτισμένα ζητήματα. Πρέπει να επιλυθούν και από τις δύο πλευρές με με πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας.

»Και από αυτή την άποψη, οι μονομερείς ενέργειες από την Πρίστινα όπως οι πρόσφατοι δασμοί στα προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία δε θα μπορούσα να πω ότι είναι εποικοδομητικές. Αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς,η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να πληρούνται τα κατάλληλα κριτήρια».

«Καταστροφική η κυβέρνηση Τσίπρα»

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης «καταστροφική» την κυβέρνηση Τσίπρα για την ελληνική οικονομία κάνοντας λόγο για μια κατάσταση διαρκούς στασιμότητας.

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει τη σημασία που έχει η στήριξη του ιδιωτικού τομέα και η προσέλκυση επενδύσεων προς όφελος της ανάπτυξης. Αντί να κάνουμε το περιβάλλον στην Ελλάδα πιο ελκυστικό, μειώνοντας τους φόρους και κάνοντας τη δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική, η κυβέρνηση περιορίζεται σε μια πολιτική επιλεκτικών παροχών σε όσους θεωρεί εκλογική της πελατεία» τονίζει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτός, προσθέτει, δεν είναι ο σωστός τρόπος για να αναπτυχθεί η οικονομία, και δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Τσίπρα καταστροφική για την ελληνική οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζει ότι οι επιδόσεις της οικονομίας την περίοδο 2015-2018 ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς, αν όχι αξιοθρήνητες. «Σε μια περίοδο κατά την οποία όλες οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες σημείωναν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα κόλλησε σε μια κατάσταση διαρκούς στασιμότητας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτοι έξι μήνες του 2015 ήταν απολύτως καταστροφικοί για την ελληνική οικονομία. Ακόμα πληρώνουμε το τίμημα των επιλογών του κ. Τσίπρα εκείνη την περίοδο» επισημαίνει.