Η νέα αμερικανική κυβέρνηση βλέπει με διαφορετικό τρόπο την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ προσδίδουν ιδιαίτερο ρόλο τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα για την προώθηση πολιτικών που έχουν ως στόχο μέσω των συνεργασιών να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στην περιοχή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι, όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση της χώρας προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στους τριμερείς μηχανισμούς που έχουν από κοινού συστήσει Κύπρος και Ελλάδα με όλα τα γειτονικά κράτη. «Αρα, είναι σημαντικό ότι υπάρχει το ενδιαφέρον, αλλά την ίδια στιγμή είναι σημαντικό ότι Ελλάδα και Κύπρος κινήθηκαν προς την κατεύθυνση να στείλουν μηνύματα και προς τις ΗΠΑ, μηνύματα τα οποία έγινα αποδεχτά», πρόσθεσε.

Ενδιαφέρον συμμετοχής σε τριμερείς σχηματισμούς

Παράλληλα, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για συμμετοχή στους τριμερείς σχηματισμούς και σημείωσε ότι εκείνο που εξετάζεται είναι σε ποιους τομείς θα υπάρξει αυτή η συμμετοχή.

«Τα θέματα που υπάρχει ένα ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς των ΗΠΑ να συμμετάσχουν είναι διάφορα ζητήματα ασφάλειας. Διότι αυτά αφορούν θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αφορούν θέματα θαλάσσιας ασφάλειας, θέματα γενικότερα στον τομέα αυτό», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι στα τέλη του χρόνου, όταν θα διεξαχθούν οι τρεις συναντήσεις θα αποφασιστεί και ο τρόπος συμμετοχής των ΗΠΑ.

Αναφορικά με το σκηνικό έντασης που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία, σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να εμπλακεί σε δημόσιο διάλογο που στόχο έχει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δημιουργήσει εικόνα γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας»

«Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να συνεχίσουμε να προβαίνουμε σε εκείνες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών μας σχεδίων. Και μπορώ να σας πω ότι εδώ και καιρό προβαίνουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες και συνεχίζουμε γιατί ακριβώς εκείνο που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας είναι η απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον κ. Πομπέο, με την οποία, όπως είπε, «ξεκάθαρα επαναλαμβάνει τη θέση των ΗΠΑ για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς».

Οσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια από πλευράς της κ. Λουτ και πρόσθεσε ότι η εκτίμηση που αποκόμισε, από τις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ, είναι ότι η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα επιστρέψει στην Κύπρο, θα επισκεφτεί και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη έτσι ώστε να καθοριστούν οι όροι αναφοράς, όπως ο ίδιος ο ΓΓ τους έχει χαρακτηρίσει, για να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν.

«Αν λάβουμε υπόψιν το τι συζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την κ. Λουτ πολύ πρόσφατα, μπορώ να εκφράσω αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών», τόνισε, και αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ, υποστήριξε πως αν η Ουάσιγκτον έρθει πιο κοντά με την Τουρκία ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει και το Κυπριακό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από