Μια όμορφη εικόνα της Παναγιάς της γοργόνας, το εκκλησάκι της οποίας βρίσκεται στη Σκάλα Συκαμνιάς, κι ένα ανάτυπο του ομώνυμου βιβλίου του Στρατή Μυριβήλη που προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός έκαναν τον κ. Παυλόπουλο να θυμηθεί τα παιδικά του χρόνια όταν 16χρονος, το 1966, διάβασε το «εκπληκτικό» όπως το χαρακτήρισε βιβλίο. Έκαναν όμως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -μέρα σημαδιακή μια και γιορτάζεται η σύναξη των προστατών του νησιού Αρχαγγέλων αλλά και η απελευθέρωση του από τον Οθωμανικό ζυγό- να αναφερθεί «στη δύναμη και στο παράδειγμα των κατοίκων του». Στο ότι «διδάσκουν οι πολίτες της Λέσβου το πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες, το να μη σε κάμψουν οι δυσκολίες, τι σημαίνει ελληνική ψυχή. Τι θα πει ανθρωπισμός, αλληλεγγύη. Τι θα πει ελληνικός πολιτισμός και ελληνική δημοκρατία. Αλλά και τι θα πει ευρωπαϊκός πολιτισμός και ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Στην προσφώνηση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γαληνός τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις, σημειώνοντας ότι η παρουσία του «στην ακριτική Λέσβο, στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ως ανώτατος θεματοφύλακας της Ελληνικής Δημοκρατίας δίνει ιδιαίτερο νόημα στη σημερινή μέρα, φωτίζει τη δημοκρατική παράδοση και τονώνει το δημοκρατικό αίσθημα των συμπολιτών μας».

«Μια δημοκρατία», συμπλήρωσε ο κ. Γαληνός, «που οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε εναντίον κάθε ακραίου στοιχείου που την επιβουλεύεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Δικαίωμα επέκτασης αιγιαλίτιδας ζώνης

Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «στην ακτή απέναντι από την Τουρκία» έστειλε ξανά -όπως έκανε και το πρωί μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο για την απελευθέρωση της Μυτιλήνης- μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. «Αφήνουμε πίσω το παρελθόν» είπε. Και συνέχισε: «Επιδιώκουμε τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία. Διαφωνούμε ριζικά με ατυχέστατες δηλώσεις Eυρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι διατείνονται ότι πρέπει να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Είναι μεγάλο λάθος. Πρέπει να συνεχιστούν. Αλλά και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η φιλία και η καλή γειτονία, αλλά και η ευρωπαϊκή της προοπτική, που είναι σωτήρια για εκείνην, έχουν προϋποθέσεις. Και οι προϋποθέσεις αυτές, είναι ο πλήρης και ειλικρινής σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο τους».

«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι έδαφος και σύνορα της Ελλάδας, είναι έδαφος και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα και το έδαφος και την κυριαρχία μας. Κυριαρχία βάσει της οποίας μπορούμε να ασκήσουμε πλήρως, το δικαίωμα να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη όταν και με όποιο θεσμικό τρόπο κρίνουμε εμείς, σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Παυλόπουλος στην αντιφώνηση του διακήρυξε επίσης ότι «για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας -άρα και τα θαλάσσια- με τις γειτονικές μας χώρες, κατά συνέπεια δε και με την Τουρκία». Και υπενθύμισε το καθεστώς όπως αυτό προκύπτει από τις Συνθήκες της Λοζάνης του 1923, του Montego Bay του 1982, πλήθος νόμων αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το οποίο αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε επίσης τη μεγάλη πολιτική και στρατιωτική παρέλαση στην προκυμαία της Μυτιλήνης κατά την οποία για πρώτη φορά συμμετείχαν άνδρες της προεδρικής Φρουράς, ενώ πραγματοποιήθηκε και πτήση αεροσκάφους F-16 της Ομάδας Επίδειξης «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας. Με ιδιαίτερη και εμφανή συγκίνηση δε υποδέχθηκε στην εξέδρα των επισήμων, τον τελευταίο εν ζωή πολεμιστή του νησιού Αντώνη Αλεξανδρή.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αποχώρησε πεζή από το χώρο της παρέλασης αποχαιρέτησαν με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι είχαν συρρεύσει στη μυτιληνιά προκυμαία.

Την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις εκπροσώπησε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.