Μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις των Football Leaks για τις οικονομικές «παρακάμψεις» της Μονακό προκειμένου να αποφύγει το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι της UEFA, ο ιδιοκτήτης του συλλόγου και του Σκορπιού Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ συνελήφθη ύστερα από αίτημα του εισαγγελέα του Πριγκιπάτου.

Η είδηση έγινε γνωστή λίγα λεπτά πριν από την αναμέτρηση της Μονακό με την Μπριζ για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα ο Ριμπολόβλεφ παρέμενε κρατούμενος, ενώ άνδρες της αστυνομίας έκαναν έρευνα στην περίφημη βίλα του στο Μονακό, την Belle Epoque.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λε Μοντ», ο ρώσος μεγιστάνας βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο στο επίκεντρο δικαστικών ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς, αθέμιτης άσκησης επιρροής, ενεργητικής και παθητικής και συνέργια στα αδικήματα αυτά στις οποίες επίσης εμπλέκονται ο ελβετός επιχειρηματίας και έμπορος έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ και ο μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης του Πριγκιπάτου Φιλίπ Ναρμίνο.

Ο άλλοτε αξιωματούχος του Μονακό συνελήφθη στις 23 Σεπτεμβρίου 2017, λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του λόγω των αποκαλύψεων του Τύπου για τις «ειδικές σχέσεις» που είχε με τον Ριμπολόβλεφ.

Ο ρώσος μαικήνας αγόρασε μια συλλογή από πίνακες από τον Μπουβιέ έναντι δύο δισ. ευρώ, αλλά αργότερα ο Ριμπολόβλεφ υποστήριξε πως ήταν υπερτιμημένη κατά ένα δισ. ευρώ.

Ο Ναρμίνο όπως και ο γενικός εισαγγελέας Ζαν Πιερ Ντρενό απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ύστερα από καταγγελίες πως στήριξαν τον Ριμπολόβλεφ στην υπόθεση εναντίον του Μπουβιέ, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα και απάτη.

Η «Μοντ» είχε παραδώσει στην εισαγγελία DVD με εκατοντάδες SMS που αντάλλασσαν μέλη του περιβάλλοντος του 166ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο με τον Φιλίπ Ναρμίνο και αξιωματούχους που ερευνούσαν την υπόθεση, τα οποία η εφημερίδα υποστήριζε πως αποδείκνυαν μια «αθέμιτη σύμπραξη». Οντας σε πορεία σύγκρουσης με τον Μπουβιέ, ο ρώσος μεγιστάνας χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της δικηγόρου Τετιάνα Μπερσάντα για να επηρεάσει την πορεία της δικαιοσύνης.

Ο συνήγορος

Ο δικηγόρος του Ριμπολόβλεφ δήλωσε στο ρωσικό Τύπο ότι τα ανακριτικά όργανα προσκάλεσαν τον ρώσο μεγιστάνα για να συζητήσουν και να ακούσουν τη δική του άποψη για την υπόθεση. Ζήτησε επίσης να τηρηθεί αυστηρά το κριτήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής.

Μερικές ώρες πριν από τη σύλληψή του ο Ριμπολόβλεφ είχε βρεθεί στο στόχαστρο των Football Leaks που αποκάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο ο ρώσος ολιγάρχης παρέκαμπτε το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι της UEFA χρηματοδοτώντας ο ίδιος τη Μονακό μέσω υπεράκτιων εταιρειών στο Χονγκ Κονγκ και τις Παρθένους Νήσους.