Έκθεση – κόλαφο για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, δημοσιοποίησε η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η Επίτροπος κατέγραψε τα συμπεράσματά της μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο και την συνάντησή της με φορείς που σχετίζονται με το προσφυγικό.

Η κ. Μιγιάτοβις βρέθηκε στη Μόρια αλλά και σε άλλα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων από τις 25 έως τις 29 Ιουνίου και είδε με τα μάτια της τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων.

Όπως αναφέρει η έκθεση η κατάσταση ειδικά στη Μόρια μοιάζει με «ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί». Οι πρόσφυγες περιμένουν ώρες ακόμα και για ένα μπουκάλι νερό και πολλές φορές η αναμονή για την τουαλέτα φτάνει τη μισή ώρα.

Στην Μυτιλήνη, όπως και στα περισσότερα Κέντρα Υποδοχής, η Μιγιάτοβιτς καταγγέλλει ότι φιλοξενείται τριπλάσιος αριθμός προσφύγων από αυτόν για τον οποίο είχε σχεδιαστεί. Οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν και το ανεπαρκές αποχετευτικό δίκτυο αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Ειδική αναφορά στην έκθεση γίνεται ακόμα και τους βιασμούς και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που αναφέρουν πρόσφυγες και έχουν επανειλημμένα τονίσει οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η Επίτροπος Ντούνια Μιγιάτοβιτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Κέντρα και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.