Το σπίτι του Λούις Άρμστρονγκ στο Κουίνς – που έχει μετατραπεί σε μουσείο προς τιμήν του θρύλου της τζαζ και της συζύγου του, της Λουσίλ Ουίλσον – έλαβε επιπλέον 1,9 εκατομμύρια δολάρια από τη Νέα Υόρκη για την ανακαίνιση και επέκτασή του.

Ο Άρμστρονγκ ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους μουσικούς στον κόσμο όταν, το 1943, διάλεξε σπίτι στην εργατική συνοικία της Κορόνα στο Κουίνς.

«Πάρτε αυτή τη γειτονιά στην οποία ζούμε» είχε πει, το 1964. «Είμαστε εκεί μαζί με τους υπόλοιπους έγχρωμους και τους Πορτορικάνους και τους Ιταλούς και τις Εβραιοπούλες. Δεν χρειάζεται να μετακομίσουμε στα προάστια σε κάποιο μεγάλο αρχοντικό με πολλούς υπηρέτες κι εργάτες και τέτοια».

Στο Louis Armstrong House Museum απεικονίζονται πολλά επίπεδα της ταυτότητας και σημασίας του Λούις.

Το μικρό τούβλινο σπιτάκι είναι εκεί όπου ο μουσικός και η Λουσίλ Ουίλσον έζησαν για 40 χρόνια. Περιελήφθη στη λίστα των National Historic Landmarks, το 1976 και έγινε μουσείο το 2003 (ο Άρμστρονγκ είχε πεθάνει το 1971 και η Λουσίλ το 1983). Στο διπλανό άσπρο σπιτάκι ζούσε η Σέλμα Χεράλντο, για χρόνια πολλά οικογενειακή φίλη του ζεύγους και αναπόδραστο κομμάτι της επίσκεψης στο μουσείο: έλεγε στους επισκέπτες ιστορίες για τους διάσημους γείτονές της που έφτασαν στην Κορόνα, το 1943. Στη διαθήκη της – πέθανε το 2011 – άφησε την οικία της στο μουσείο.

Η φθορά των χρόνων απαιτούσε εργασίες. Μετά το 1 εκατομμύριο δολάρια που έδωσε η Νέα Υόρκη πέρυσι, τώρα δίνει άλλα 1,9 εκατομμύρια δολάρια, και έτσι θα διαμορφωθεί χώρος γραφείων και αποθηκευτικός χώρος στο σπίτι της Σέλμα, θα ανακαινιστεί η κουζίνα ώστε να προσφέρεται φαγητό τις βραδιές που δίνονται κονσέρτα και σε άλλες εκδηλώσεις στο μουσείο.